Most érkezett: Emberre is veszélyes idegméreggel permetezhették a Tiszát

Megöl mindent, nemcsak a rovarokat.

Szendőfi Balázs zenész, természetfilmes tette közzé a közösségi oldalán azt a fotót, amelyen az látható, hogy az éppen zajló tiszavirágzás idején ismeretlenek vélhetően deltametrinnel, egy olyan idegméreggel permeteztek közvetlenül a folyóra, amely amellett, hogy hatásos rovarölő szer, különösen nagy veszélyt jelent a vízi élővilágra.

„Emberre is veszélyes idegméreg, károsítja a hormonrendszert és hiperaktivitást okoz. A vízen haladó csónakosokat, hajósokat semmi sem figyelmeztette erre”

— olvasható a rendező bejegyzésében.

Szendőfi Balázs kiemelte: nemcsak az Európai Unió más országaiban, hanem Magyarországon is tilos a deltametrin vízfelszínen történő használata.

„Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is. Méheket, fecskéket is, csak hogy népszerű állatokat is soroljak. És természetesen a tiszavirágot is. Aztán csodálkozunk, hogy egyre kevesebb van belőle”

— írta a természetfilmes, aki a Debrecinernek elmondta, Tiszafüred környékén találkozott az esettel, amelyről tájékoztatta a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is.

A deltametrint elsősorban lakott területen történő szúnyogirtásra használják, az MTA Ökológiai és Botanikai Intézete 2020-ban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

A lap az üggyel kapcsolatban megkereste a magyarországi szúnyoggyérítéseket végző Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, mint megtudták, nekik nincs közük a minden bizonnyal illegális irtáshoz.

Levelet is írtak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak, valamint (mivel Tiszafüred éppen négy megye találkozásánál fekszik) a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar, a Heves és a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatalnak is. Kérdéseikre sehonnan sem kaptak választ.

(debreciner.hu / Szendőfi Balázs/Facebook)

Valódi Hírek