Hodorkovszkij: Putyin egy gengszter, óriási hiba azt hinni, hogy meg lehet vele állapodni (+videó)

Ez a konfliktus nem a tárgyalóasztalnál fog eldőlni.

Az egykori orosz oligarcha, Hodorkovszkij szerint Vlagyimir Putyin egy gengszter, akivel ha egyezkednek, megpróbál végezni áldozatával. Szerinte ez a háború csak a harctéren dőlhet el. A Putyin ellenségének számító Mihail Boriszovics Hodorkovszkij adott interjút az Euronews riporterének, Shona Murray-nek a Global Conversation című műsorban csütörtökön. Hodorkovszkij 2004-ben Oroszország 1., és a világ 16. leggazdagabb embere volt.

Az orosz üzletember az interjú során elmondta, a pragmatizmus egyfajta keveredését látja Putyinon, vagyis egy vágyat arra, hogy megerősítse választási esélyeit, és közben egyfajta paranoiás félelmet attól, ami a szomszédos országokban történik:

„Félelmet a demokratikus átalakulásoktól, és az Ukrajna által kivívott függetlenségtől”

— jelentette ki.

Az orosz vállalkozó arra is felhívta a figyelmet, hogy Putyin elnöksége alatt négy alkalommal is háborúval oldotta meg a választással kapcsolatos aggályait: először 1999-ben (Csecsenföld ellen), 2008-ban (újra magához vette a hatalmat), 2014-ben (Krím annektálása), és most, 2022-ben (Ukrajna megtámadása). Hozzátette: A Covid miatti elszigeteltség segített Putyinnak megalkotni azt az elképzelést, hogy

Ukrajna nem fog ellenállni vagy, hogy nem fog szervezett ellenállásba ütközni.

Arra a kérdésre, hogy naiv volt-e a Nyugat azzal kapcsolatban, hogy Putyin mire képes, úgy válaszolt: A nagyobb európai országok vezetői még mindig azt hiszik, hogy lehetséges Putyinnal bármiről megállapodni anélkül, hogy megmutatnák az erejüket.

„Ez Putyin szempontjából gyenge pozíció. Ez óriási hiba, mert ilyenkor nem egy magukhoz hasonló vezetővel beszélnek, hanem egy gengszterrel. És minden gengszter aki azt hiszi, hogy erős és akitől engedményeket kérnek, megpróbál végezni az áldozatával”

— jelentette ki, rámutatva, hogy a Nyugat nem pontosan mérte fel az orosz diktátor cselekvőképességét.

Ezzel kapcsolatban, megoldásként azt fogalmazta meg, hogy ez a konfliktus kizárólag katonai úton oldódhat meg:

„Borell mondta ki a valóságot,

Ez a konfliktus nem a tárgyalóasztalnál fog eldőlni, hanem a harctéren.

Később lesznek persze tárgyalások és a háború végére az tesz majd pontot. De az első megoldás a harctéren születik majd meg

— emelte ki az orosz üzletember, hozzátéve: „Nincs más alternatíva”. Elmondta, az uniós vezetők nem képviselnek határozott álláspontot a kérdésben, egyedül Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő megállapításaival értett egyet.

„Azok, akik azt hiszik, hogy valahogyan meg lehet állapodni az agresszorral, elődeik hibáit ismétlik meg”

— fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy ezeket a hibákat európaiak tízmilliói fizették meg az életükkel mintegy hetven évvel ez előtt.

A szankciókkal kapcsolatban elmondta: Szerinte ezek jelenleg nem olyan hatékonyak, mint 2014-ben, bár hozzátette, hogy hatásaikkal gyengíthetik a rezsimet.

„De most a kérdést a harctéren kell megoldani!”

Figyelmeztetett: Ha a NATO célja Ukrajna területén belül rendezni a konfliktust, akkor szisztematikusabb segítséget kell, hogy nyújtson az országnak.

„Ma Putyin hadseregének tüzérsége húszszorosan meghaladja az ukrán hadseregét. Húszszorosan! Putyin légierejének dominanciája pedig megkérdőjelezhetetlen”

— hangsúlyozta Hodorkovszkij.

Videó:

(euronews.com)

Valódi Hírek