Hol élünk? Kiakadtak a fideszes képviselők, amiért egy színház a mélyszegénységről tart előadást középiskolásoknak

Szerintük ez durva érzékenyítés.

„Alföldiék szoknyája mögé bújik V. Naszályi Márta”

– ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet az Átrium Színházról és az I. kerület polgármesteréről, miután kiderült, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött az intézményt működtető alapítvánnyal.

A fideszes napilap többek közt azt rótta fel a színháznak, hogy „van olyan előadásuk, amelyben transzvesztiták szerepelnek”. Mint az Átrium válaszából is kiderül, a szerző feltehetően Az őrült nők ketrecére gondolhatott, amit nyolc év alatt 322 alkalommal játszottak, de világszerte számos országban fut a musical 1973-as eredetije, és filmváltozatok is készültek belőle. (A történetben Az őrült nők ketrece egy mulató elnevezése, ahol nőnek öltözött férfiak lépnek fel.)

A Magyar Nemzet többször kiemelte azt is, hogy az Átriumnak van középiskolásoknak szóló,

társadalmi érzékenyítő programja,

amit a cikk szerint problémásnak talál a kerületi Fidesz és egy ex-jobbikos képviselő.

„A baloldali városvezetésnek valamiért fontos, hogy ezt a színházat támogassa. Számunkra már az is problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak és gimnazistáknak érzékenyítő programokat akarnak tartani”.

– jelentette ki a Fidesz önkormányzati képviselője, Gulyás Gergely Kristóf.

Ez öt színházi produkciót takar, amiken a megállapodás keretében ingyen vehet majd részt harminc középiskolás az I. kerületből. A lap szerint a helyi jobboldal által „ideológiailag is kifogásolt” előadások a következők:

  • a Szociopoly című interaktív színházi társasjáték a mélyszegénység problémáiról,
  • Háy János A bogyósgyümölcskertész fia című történetének színházi feldolgozása, ami a vidékről nagyvárosba kerülő kamasz felnövéséről szól,
  • Totth Benedek Holtverseny című regényének színházi átirata, ami szintén középiskolásokról szól,
  • Szűcs Zoltán Megálló című darabja, ami egy hajléktalan és egy parlamenti képviselő találkozásáról szól,
  • egy Megáll az idő-feldolgozás, ami az életet kezdő fiatalok problémáit dolgozza fel.

A képviselő-testületnek benyújtott előterjesztés alapján a kerületi lakosok 10 százalék kedvezményt kaphatnak az átriumos előadásokra, és az önkormányzat esetenként ingyen használhatja a színháztermet.

A Magyar Nemzet szerint az önkormányzat ezért néhány tízmillió forintos támogatást nyújt az alapítványnak. A lap korábbi cikkében a Fidesz önkormányzati képviselője azt mondta, meg kell akadályozni, hogy az Átriumnak ennyi pénz jusson.

(via 444.hu/Magyar Nemzet)

 

Valódi Hírek