Hatalmas fordulat: Novák Katalin nagyon szeretné, hogy emeljék a tanárok fizetését

Novák úgy tudja, köztársasági elnökként a kormánytól független szereplő.

Kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök úgy gondolja, magasabb pedagógusbérekre lenne szükség. Ezt az államfő egy péntek reggel megjelent nagyinterjúban mondta a Telexnek — számolt be róla az index.hu.

Beszélt arról is, hogy egyelőre nem készül sem Kijevbe, sem Moszkvába, de hamarosan találkozik Jair Bolsonaro brazil elnökkel.

Magasabb pedagógusbérekre lenne szükség – jelentette ki a köztársasági elnök a Telexnek adott nagyinterjúban, majd hozzátette:

„Örömmel látom, hogy elindult a tárgyalás a pedagógusok és a kormány között.

Remélem, ez mielőbb a pedagógusok nagyobb anyagi megbecsültségét eredményezi.

Volt több lépcsőben béremelés az elmúlt években, de most szükség van egy újabb lépésre”.

Novák Katalin úgy gondolja, nagyon sok lelkiismeretes pedagógus tesz azért, hogy a gyerekeink a legmagasabb színvonalú tudást kapják meg, és emellett a fizikai, lelki, erkölcsi gyarapodásukról is gondoskodnak. Arra a kérdésre, hogy aláírja-e a pedagógusok sztrájkjáról szóló törvényt, az államfő azt mondta:

„Ez a törvény nem lehetetleníti el a pedagógusok sztrájkját. A jogszabály azt rögzíti, hogy sztrájk esetén mi az az elégséges szolgáltatás, amelyet nyújtani kell annak érdekében, hogy a gyerekek iskolába járhassanak, és a szülőknek se kelljen otthon maradni velük. Biztosítani kell a gyerekek tanuláshoz való jogát, ahogy a tanárok tiltakozáshoz való jogát is.

A kettő közötti összhangot teremtette meg a törvény. Én abban bízom, hogy nem lesz okuk a pedagógusoknak a tiltakozásra”.

Novák Katalin arról is értekezett, hogy köztársasági elnökként a kormánytól független szereplő.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette: egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan. Mint mondta, kijevi látogatása nincs napirenden, arra a kérdésre, hogy elutazna-e Moszkvába, azt felelte, „ez most egy teoretikus kérdés, aminek nem látom aktualitását”. Legközelebb Rigába utazik, majd Brazíliába, ahol találkozik Jair Bolsonaro brazil elnökkel.

Elképzelhető, hogy a következő öt évben él azzal a jogával, hogy törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. Novák Katalin szerint az abortusztörvényt nem időszerű módosítani.

(via, telex.hu / index.hu)

Valódi Hírek