Orbán elvesz Budapesttől három kiemelt közterületet és Rogánnak adja

Intézkednek.

Három kiemelt budapesti közterületet államosítana a kormány — tudta meg a hvg.hu. Ezek, a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér, ami jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, mégpedig ingyen.

Ez nem maradna az államé tartósan, mint kiderült, szeptembertől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe passzolná tovább a három teret. Mindez egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló salátatörvénybe rejtve, de a lap információi szerint az ötlet valójában a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától származik.

Az államosítás indokai a tervezetben: új közösségi terek teremtetése, a régiek fejlesztése, zöldfelület-fejlesztés, valamint a belvárosi lakosság életminőségének javítása.

Emellett azonban az V. kerület egységes közterület-használati rendszert működtetne a tereken, vagyis például a vásárok bérleti díját a Belvárosi Önkormányzat szabná meg, és kapná is meg.

A tervezetben ugyan a Pénzügyminisztérium megjegyzi, hogy „ez a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”, ettől függetlenül azonban a HVG szerint a salátatörvényt még a 2023-as költségvetéssel együtt,

július közepéig elfogadhatják az országgyűlésben.

(via, hvg.hu / 444.hu)

Valódi Hírek