Szakértői kutatás bizonyítja: Csalás az extraprofitadó, éppen a legnyereségesebb ágazatok nem adóznak

Megint a leggazdagabbak járnak jól.

Az Orbán-kormány arra hivatkozik, hogy egyes ágazatok az áremelkedések miatt jelentős többlet nyereséget érnek el. Ennek ellenére mégsem a nyereséget, hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre.

GKI Gazdaságkutató Zrt. a 2020-as, kettős könyvvitelt vezető vállalati (közel 322 ezer cég) adatok alapján megvizsgálta, hogy szakágazati szinten hogyan alakultak a profitok.

Az árbevételarányos adózott eredmény szerint a legnyereségesebb ágazatok 30 százalék feletti eredményt értek el: ezek között egy sincs a megadóztatni kívánt ágazatokból. A nagyobb szakágazatok közül az

  • út és vasútépítés (46,4 százalék),
  • a cementgyártás (41,8 százalék),
  • a gyógyszergyártás (40,7 százalék),
  • a veszélyes hulladék gyűjtése (33,2 százalék)
  • a jogi tevékenység (33,1 százalék),
  • és a kavics, homok és agyagbányászat (27,4 százalék) tartozik ide.

Ezek közül a kormány egyiket sem fogja megadóztatni, a megadóztatni kívánt ágazatok legjobbját (távközlés), még az 15. helyen álló üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás (24,7 százalék) is előzi.

Mindez jelzi, hogy ha csak az extraprofitot nézzük,

lenne még mit keresgélnie

a kormánynak – jegyzik meg a GKI kutatói.

Világosan látszik, hogy a kiválasztott („büntetett”) szakágazatok messze nem a legnyereségesebbek. Az építőipar, az építőanyagipar egyes szakágazatai, a jogi és mérnöki tevékenységek szintén nyernek az áremelkedésen, többlet adóztatásuk mégsem merült fel; De akár a feldolgozóipar egyes területein is érdemes lenne körülnézni.

És van még egy ellentmondás: az EU-ban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a profitokra kivetett adókulcs, miközben „extraprofitokat” akar a kormány adóztatni. A vizsgált szakágazatok összességében 7100 milliárd forint adózott eredményt értek el és 526 milliárd Ft nyereségadót fizettek be 2020-ban. Mindezt egy olyan évben, amikor a GDP közel 5 százalékkal csökkent.

Szintén elgondolkodtató, hogy a szerencsejáték ipar miért marad ki rendszeresen a különadókból, miközben a turizmus szempontjából válságos évben is 35 milliárd forint adózott eredményt értek el a szakágazat cégei – olvasható a GKI elemzésében.

(via Népszava.hu)

Valódi Hírek