Mi történt? Súlyos stiklik derültek ki, Orbánék törvénysértéssel vádolták meg a Mol-t

Nehezen magyarázható a Mol többmilliárdos nyeresége.

Többek között az irreálisan magas bevételek, valamint a hiányos nyilvántartás miatt is egyre több zűrt okoz a Mol hulladékos cége, a MOHU a piacot felügyelő Energiaügyi Minisztériumnak. Mint a Szabad Európa cikkében jelezte, a vállalatnak nem lenne szabad ekkora profitot termelnie, ugyanis azért lett 35 éves a koncesszió futamideje, mert csak ennyi idő alatt térülnek meg a Mol befektetései.

Gyanút fogott a kormány a Mol bevételei miatt

Amennyiben pedig az EU úgy döntene, hogy az ügyben eljárást indít, úgy

nehéz lesz megmagyarázni a fél év alatt összehozott többmilliárdos nyereséget.

A lap birtokába került dokumentum szerint a MOHU-nak még az éves beszámolót sem sikerült a törvények szerint elkészítenie, de a könyveléssel is gondok adódtak. Az iratok tanúsága szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter tárcája kemény figyelmeztetést is címzett a MOHU-nak.

Kemény figyelmeztetést küldött az Energiaügyi Minisztérium

Mint ismert, a MOHU működésének alapját egy 35 éves koncessziós szerződés képezi, amely elvileg szükséges volt a Mol beruházásainak megtérüléséhez. Azonban a vállalat már az első fél évben több milliárd forintos nyereséget könyvelt el, amely komoly kérdéseket vet fel.

A MOHU éves beszámolójában számos hiányosságot tár fel az Energiaügyi Minisztérium: a beszámolóban szereplő adatok alapján nem voltak megfelelően nyomon követhetők a hulladékáramok, a pénzügyi mutatók is problémásak voltak.

A minisztérium kiemelte: a nyilvántartások hiányosságai miatt nem lehetett szakmailag értékelni a beszámolót, és felszólította a MOHU-t, hogy ezeket a feladatokat törvény által előírt kötelezettségként kezelje.

„A feladat elvégzése nem lehetőség, hanem törvény által előírt kötelezettség”

– közölte a szaktárca.

Korábban még jogszabályt is módosítottak Orbánék

Emlékeztettek, az állam többször is a MOHU segítségére sietett. Tavaly, amikor a Mol nem szerezte meg időben a szükséges környezetvédelmi és fémkereskedelmi engedélyeket, a kormány jogszabályt módosított, hogy a cég alvállalkozói is rendelkezhetnek ezekkel az engedélyekkel.

Emellett a hulladéktörvényt is módosították, hogy a MOHU-nak ne kelljen megvásárolnia a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t, amivel milliárdos tételt spóroltak meg.

A hulladékpiac döntő része a MOHU alvállalkozójaként működik, amely komoly változásokat eredményezett a szabadpiac megszűnésével. Az új rendszerben ugyanis

a vállalatok csak a MOHU feltételei szerint működhetnek.

További hiányosságokat állapítottak meg

Ezenfelül a MOHU pénzügyi beszámolójában is találtak hiányosságokat: a cég 2023-ban 115 milliárd forint EPR-díjat számlázott ki és 95,4 milliárd forint költséget számolt el, amellyel mintegy

19,6 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el.

A minisztérium jelezte, egy uniós eljárás során nehéz lesz megindokolni, miért volt szükség 35 éves koncesszióra, ha a cég ilyen rövid idő alatt ekkora nyereséget termelt. Az Energiaügyi Minisztérium nem javasolta a MOHU beszámolójának elfogadását, és

a teljesítésigazolást sem állította ki a 2023-as évre.

Az Európai Bizottság évek óta figyelemmel kíséri az ügyet, és a pontatlan nyilvántartások miatt továbbra is vizsgálja a hulladékkoncessziós rendszerrel kapcsolatos ügyeket. A MOHU és az Energiaügyi Minisztérium közötti feszültségek, valamint a rendszer hiányosságai továbbra is komoly kihívások elé állítják mindkét felet.

Valódi Hírek