FRISS: Ursula von der Leyen rendkívüli bejelentést tett Ukrajna újjáépítéséről

„Meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk”.

Ukrajnát újra kell építeni, és meg is fogjuk tenni – mondta Rómában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Ursula von der Leyen a Bauhaus mozgalomnak szentelt nemzetközi fesztivál római programsorozatának megnyitójára érkezett az olasz fővárosba– számolt be róla a hvg.hu. Megnyitó beszédében elmondta: az Európai Bizottság éppen csütörtökön kezdett el egyeztetni a harci műveletekben lerombolt Mariupol polgármesterével, valamint ukrán mérnökökkel a város újjáépítéséről. Mariupol jelenleg orosz kézen van.

„Újraépítjük Ukrajnát: meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk”

— mondta az Európai Bizottság elnöke.

Célkitűzésként jelölte meg az orosz gáztól való függés csökkentését is, amelynek szükségességére szerinte éppen az ukrajnai háború mutatott rá. Hangsúlyozta: az európai uniós intézmények az energiaár növekedésétől és az ökológiai átmenettől leginkább sújtott családok támogatási módozatain dolgoznak.

„A pandémiában láttuk, mennyire nehéznek bizonyult a vakcinák beszerzése, és rájöttünk, hogy valójában gyártásuk technológiájára volt szükségünk. Most ugyanaz történik: fenntartható technológiák fejlesztésére van szükség élelmiszer és energia gyártására” – mondta.

A Maxxi római művészeti csarnokban tartott ünnepség után az Európai Bizottság elnöke a római főpolgármesterrel, Roberto Gualtierivel találkozott a Capitolium-dombon lévő városházán, este pedig Sergio Mattarella államfő fogadta.

Ursula von der Leyent pénteken Ferenc pápa fogadja a Vatikánban.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek