Fájó pofont kaptak Orbán barátai: egy fillért sem kapnak az EU-tól, amíg nem tartják be a szabályokat

Nincs több kiskapu.

„Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő lengyel tervet, a brüsszeli testület

egyetlen centet sem fizet

addig, amíg Lengyelország el nem fogadja az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást” — jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden.

A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitájában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű,

az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettség-vállalások teljesítéséhez kötődik.

A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de „nem jelenti az út végét” — mondta az uniós bizottság elnöke. Hozzátette,

a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettség-szegési eljárásokat,

az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.

Kijelentette, Lengyelországnak meg kell szüntetnie a jelenlegi fegyelmi kamarát, helyébe független és pártatlan bíróságot kell felállítania. A bírákra vonatkozó fegyelmi rendszert meg kell reformálnia. „Az olyan vitatott fegyelmi vétségeket, mint az Európai Uniós Bírósághoz intézett kérelmek beadása, vagy a bírói státusz megkérdőjelezése, el kell távolítani a jogszabályból” — mondta.

Kiemelte, minden bírónak, akit a fegyelmi kamara határozatai érintenek, joga van ahhoz, hogy ügyét az új bíróság világos időkereten belül, új rendszer alapján, jogsértésektől mentesen vizsgálja felül. Azt is elmondta, Lengyelországnak 2023 végéig bizonyítania kell, hogy az összes, jogellenesen elbocsátott bírót visszahelyezte hivatalukba.

„Az Európai Unió Bíróságának döntései minden tagállamra, köztük Lengyelországra nézve is kötelező érvényűek” — emlékeztetett von der Leyen. Hozzátette, a Bizottság továbbra is végrehajtja az uniós bíróság végzéseit, és kiveti a napi bírságot mindaddig, amíg Lengyelország eleget nem tesz az ítéleteknek.

A helyreállítási alap első kifizetései csakis akkor lehetségesek, ha az új törvény hatályba lép, és a vonatkozó megállapodásban szereplő valamennyi kötelezettségvállalás teljesül Lengyelországban” — tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta, Lengyelország helyreállítási tervének európai bizottsági jóváhagyása pontosan mutatja, hogy a korábbi „vádaskodások” csak a „politikai hisztériakeltést” szolgálták a jobboldali, kereszténydemokrata lengyel kormánnyal szemben.

Kijelentette, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja az Európai Parlament baloldalának „folyamatos zsarolási kísérleteit„, és felszólítja őket, hogy „ne rombolják az európai egységet” a szerinte folyamatos „ideológiai vádaskodásokkal„.

A képviselő rámutatott, az Európa szomszédságában zajló háború új biztonsági helyzetet teremtett, menekültek milliói érkeznek Európába, emellett a kontinensnek súlyos gazdasági, energia-, és élelmiszerválsággal kell szembenéznie. „Ebben a helyzetben a valós problémákra kellene koncentrálni, amihez európai egységre van szükség, nem pedig ideológiai csatákra” — mondta.

Elutasítjuk a kereszténydemokrata kormányok elleni szűk látókörű és folyamatos zsarolást, és felszólítjuk a baloldali képviselőtársainkat, hogy fejezzék be ezt a felelőtlen viselkedést” — fogalmazott. A fideszes képviselő végül hozzátette, Lengyelországnak azonnal meg kell kapnia minden uniós forrást, mert szerinte azok járnak nekik.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek