Szakértő: Ebből baj lesz, Orbán a legrosszabbkor maradt szövetségesek nélkül Európában

Jön a hetes cikkely szerinti eljárás, mi meg itt állunk letolt nadrággal.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Start című műsorában elmondta: az elmúlt időszak rossz lapjárást hozott a magyar kormány számára az unióban, a lengyelek például a háború miatti álláspont miatt idegenedtek el tőle, és nem következett be az a korrekció, amit a választások után sokan vártak.

Az Orbán-kormány ugyanis ígéretet tett, hogy a választások miatt kénytelen ezt az álláspontot elfoglalni, aztán korrigálni fog – ez azonban nem következett be.

Szent-Iványi István úgy látja,

a kormány most gyakorlatilag szövetségesek nélkül maradt,

ami azért is veszélyes lehet, mert már évek óta folyik a 7-es cikkely szerinti eljárás, aminek a vége

a szavazati jog felfüggesztése is lehet.

Szent-Iványi szerint „rossz irányba mennek a dolgok”, komoly veszélyek leselkednek a magyar kormányra, az egyik ilyen

a pénzügyi támogatások megvonása,

amihez nem kell teljes egyhangúság, erre a Bizottság tesz javaslatot, és ehhez csak minősített többségre van szükség, ez a szakértő szerint nagyon könnyen összejöhet.

„Itt nagy a tét, és úgy tűnik a kormány retorikájából, ami továbbra is Európai Unió ellenes, nagyon harcias, bíráló, hogy ezzel mintha nem számolna, hogy itt ilyen veszélyek vannak” – fogalmazott.

Lengyelország elfogadta a jogállamisági kifogásokkal kapcsolatos észrevételeket, meg is van a jutalom, 24 milliárd EU-s támogatást kaphatnak, hazánk viszont nem. Az uniós országok szerint viszont azért kell fenntartani a szankciókat, mert hazánknak extraprofitja van az urali olajjal kapcsolatban a Brent olajhoz képest. A szakértő szerint felmerült az a terv, hogy egy importilletéket vezetnének be az orosz olajra.

A legutóbbi megállapodás szerint az év végétől nem exportálható más uniós országokba az itteni olaj, hiszen akkor Magyarország még többet importálna, és drágábban adná tovább. Ez viszont gondot okoz a Mol-nak, mert a Slovnaft, ami a Mol része, nagy részben exportálta az általa feldolgozott üzemanyagot, és ha nem exportálhatnak, nem tudják gazdaságosan üzemeltetni a finomítójukat.

Szent-Iványi szerint korai volt azt mondani a szankciós csomaggal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor győzött, mert ez könnyen a visszájára fordulhat, ha mondjuk importvámot vezetnek be.

Lengyelországot gyakorlatilag kiengedték az eljárásból, sőt, a feltételességi eljárást ellenük már be sem indították,

ha ez így lesz, teljesen egyedül maradunk

– fogalmazott a szakértő, hozzátéve, Ursula von der Leyen azt mondta: ahogy technikailag lehetővé válik Magyarország tengeri úton történő ellátása, akkor az orosz olaj importját le kell állítani.

Szent-Iványi a beszélgetés során a háború következményeire is kitért: jelenleg Ukrajnán keresztül kapjuk az olajat, de ha ez megszűnik, akkor Magyarországnak joga van orosz olajat importálni a tengeren keresztül. A háború hatásai szerinte hosszú távúak lesznek, jelenleg gyakorlatilag egy patthelyzet van.

Ha valamelyik fél nem tud döntően változtatni, akkor nagyon elhúzódhat a háború, ez pedig kihat az energiapiacra is – mondta Szent-Iványi István.

Videó:

(via, atv.hu)

Kapcsolódó:

Vége a játéknak: Az Európai Parlament alelnöke már arról beszél, hogyan lehet Magyarország szavazati jogát megvonni

https://nyugatifeny.hu/2022/06/06/nemzetkozi-botrany-zelenszkij-tanacsadoja-magyarul-uzent-kover-laszlonak-a-hivatalos-budapest-ne-kerkedjen-kannibal-allaspontjaval

Valódi Hírek