Sorra csatlakoznak a pedagógusok felmondóleveles mozgalmához — Egy hét alatt több mint százan álltak ki a tanárok mellett

Nincsenek egyedül.

Egy hét alatt több mint százan jelezték a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), hogy letétbe helyezték felmondólevelüket, a felmondani kívánó pedagógusok valós száma pedig vélhetően ennél is nagyobb – mondta a Szabad Európának adott interjúban Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke. Komjáthy szerint a sztrájkot ellehetetlenítő törvény megszavazása következtében felháborodás tört ki, és egy alulról jövő mozgalom indult el.

A PDSZ elnöke szerint a fiatalok könnyebben elhagyják a pályát – van olyan intézmény, ahol egyáltalán nincs negyven év alatti pedagógus. Úgy véli, a nyugdíjas tanárok foglalkoztatása nőni fog, mert nemrég felemelték heti húsz órára azt a lehetséges óramennyiséget, amelyet elláthatnak, nyilvánvalóan tudva, hogy az intézmények kénytelenek lesznek valahogy visszacsábítani a nyugdíjasokat.

Az eddigi lehetőséggel, hogy tíz órára lehetett szerződtetni őket, nem sokan éltek, nem kötötték le magukat, a visszafoglalkoztatott pedagógusoknak ráadásul le kell mondaniuk a nyugdíjukról. Ennek az eltörlését egyébként évek óta kéri a PDSZ. Komjáthy ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez egy kényszermegoldás. Ugyan a nyugdíjas pedagógusok egy része biztosan örülne a lehetőségnek,

a gyerekek szempontjából nem kedvező, hogy a fiatalok helyett idősebb tanárok jönnek.

A felfüggesztett sztrájk és a szakszervezetek teljesítetlen követeléseinek fényében a folytatással kapcsolatban arról beszélt, hogy bizonyos értelemben rosszabb pozícióban vannak most, másfelől viszont most még rosszabb a helyzet az oktatásban, mint akár fél évvel ezelőtt volt. Amikor októberben bejelentették a közös sztrájkbizottságot, több tanár volt a pályán, mint most, ami összességében természetesen nem egy pozitív fejlemény, de ilyen szempontból nem romlottak a pozícióik.

Komjáthy szerint ha ez így folytatódik, akkor egyre kevesebb tanár lesz a pályán, és egyre nagyobb kényszer nehezedik majd a kormányra, hogy megállapodjon.

Jelenleg pedig úgy tűnik, a pályaelhagyás folytatódik: a KSH friss adatai szerint a 2015-2016-os és a 2020-2021-es tanév között nagyjából

  • kétezer általános iskolai pedagógus,
  • háromezer gimnáziumi, technikumi és szakgimnáziumi pedagógus,
  • valamint 500 óvodapedagógus

hagyta el a pályát.

A pedagógus-szakszervezetek sztrájktárgyalása nagyobb szünet után, a jövő héten folytatódik – a kormányalakítás utáni nagyobb szünet után -, ezúttal Maruzsa Zoltán államtitkárral.

Simkó Edit, egy budapesti általános iskola pedagógusa nemrég kollektív felmondásra szólította fel kollégáit azt követően, hogy kormánypárti javaslatra törvénnyel üresítik ki a köznevelésben dolgozók sztrájkhoz való jogát.

A pedagógus végső elkeseredésében jutott arra, hogy ha máshogy nem megy, felmondásával próbál meg változást elérni a közoktatásban, és ezt közösen tenné azokkal, akik szintén elhagynák a pályát. Ezért üzente meg közösségi oldalán kollégáinak:

„Fogjatok össze, és helyezzétek letétbe a felmondásaitokat”

A pedagógus üzent a szülőknek és minden magyarnak is aki nem szülő: a szülőknek azt írta, gyermekeik jogai nem érvényesülnek, nem kapják meg az államtól, amire szerződtek velük, vagyis a minőségi oktatást és a valódi védelmet. Azt javasolja a szülőknek, szervezzenek perközösségeket és érvényesítsék jogaikat.

Azoknak a dolgozóknak, akik nem érintettek közvetlenül a közoktatásban, azt írta: „Ma a pedagógusoknak tilos, holnap már neked is, ha nem tetszik a felkínált rend. A szakszervezetek összefogva kezdjenek el általános sztrájkot szervezni!”

Simkó nem akarja elhagyni a pályát, hanem azt szeretné, ha a tanárok felébrednének, és „elkezdenék megtanítani a kormányt is,

hogy hol a helye”.

A pedagógus, akinek a neve azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe februárban, már májusban arról beszélt a Szeged Televízióban, hogy máris több százan csatlakoztak hozzá.

A felmondásokat ügyvéd és közjegyző jelenlétében letétbe helyezik, senkiről semmilyen adat nem szivárog ki, az egész folyamat titkos. Csak akkor adják le a felmondásokat, ha megfelelő mennyiségű felmondólevél összegyűlik ahhoz, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra.

(via, merce.hu)

Valódi Hírek