Kiderült: Brutálisan nőtt a kórházi beavatkozásra várók létszáma az elmúlt három évben

Kétszer annyian várnak a sorukra.

A kedd reggeli összesített adatok szerint pontosan 55 427-en várnak országszerte kórházi beavatkozásokra, ami kétszer akkora szám, mint a 2019-es évben, amikor is 26-28 ezen szerepeltek a várólistákon.

Kásler Miklós korábbi Emmi-miniszter, még a választások előtt beszélt a három évvel ezelőtti várólistáról. Akkor a miniszter azt mondta, hogy kormánydöntés született a kórházi várólisták csökkentéséről, erre külön összeget is szánnak. Kásler márciusban azt is elmondta, hogy Magyarországon a várólisták hossza 2010 környékére „rendkívüli módon megemelkedett”. 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a várólistákon, ezt 2019-re 28-26 ezerre lehetett leszorítani nagyon jelentős kormánytámogatással – számolt be róla a Telex.

A COVID-időszak lezárulta után, jelenleg a legtöbben, kb. 17 és fél ezren szürkehályog-műtétre várnak, tízezer körüli a térdprotézisre várakozók száma is. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a Portfoliónak azt mondta, hogy az orvosi bérek egységes, differenciálatlan emelése sem feltétlenül segíti az egészségügyet, szerinte ugyanis a béremelés óta az orvosok „leálltak”, ráadásul úgy látja, hogy a hálapénz kivezetésével az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nőtt, közben pedig a nővérek is lázadnak a béremelés mértéke miatt. Most azt mondta a lapnak, hogy az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak azt mondta, hogy a 13,6 milliárd forintos program, amit a kormány a várólisták csökkentésére kíván fordítani, jelentős ösztönzés az intézmények számára, így ugyanis a műtéti számtól függően, az ápolók, asszisztensek jövedelme akár havi 100 ezer forinttal is nőhet. De a nővérhiány továbbra is probléma.

(via, telex.hu / hirklikk.hu)

Valódi Hírek