Müller Cecíliáék újabb simlijére derült fény: Csilliárdokért vásárolt, használhatatlan buszokat dugdosnak egy telepen

Már azt hittük, elfelejthetjük őket.

1,75 milliárdért vásárolt mammográfiás buszokat parkoltatnak Müller Cecíliáék egy eldugott óbudai BKV-telepen — szúrta ki Hadházy Ákos. A buszok ráadásul nem alkalmasak arra, amire vették őket, és ezt már a a prototípus leszállításakor is tudni lehetett, írta a képviselő.

A posztot itt tudod elolvasni:

Müller Cecíliáék egy óbudai BKV telep eldugott sarkában tárolják ezeket a méregdrágán vásárolt mammográfiás (emlődaganatot szűrő) buszokat. Összesen 1.75 milliárd forintért (!) vásárolták őket, de információim szerint 2019 óta egyetlen vizsgálatot sem végeztek bennük!! Ezt támasztja alá, hogy sem a tizenhét milliárdos összköltségvetésű EU-s projekt honlapján,

sem a neten nincs nyoma egyetlen vizsgálatnak sem.

A hűtlen kezelés gyanúját veti fel az az értesülés is, hogy a buszok egyszerűen műszakilag alkalmatlanok arra, amire kitalálták őket. Ráadásul az informátorom szerint ezt már a prototípus leszállításakor tudni lehetett- ennek ellenére Müllerék átvették a további kilenc buszt és szépen letárolták őket egy eldugott helyen a város szélén. (Elég nehezen is találtam meg, de végül a telepet körbejárva csak le tudtam fotózni őket)

Végülis “csak” 1.75 milliárd egészségügyre adott EU-s támogatás, több is veszett Mohácsnál…

Valószínűleg amúgy sokkal több veszett, emiatt kellett harapófogóval kiszedni adatokat az összesen 17 milliárdos Népegészségügyi Központtól- nem is sikerült nagyon. Amit eddig láttam, az nagyon is passzol ezekhez a leállított buszokhoz, csak talán nem ennyire látvànyos dolgok. Az EU-s támogatások alapvető szabálya a “fenntartási kötelezettség”.

Azaz ha valamit vesznek a támogatásból, azt használni is kell-ellenkező esetben

vissza kell fizetni a pénzt.

Ebben az esetben is ez lesz a helyzet.

A programban egyébként másik egymilliárdból vettek még 10 másik szűrőbuszt, de azok nem alkalmasak emlőszűrésre, hanem “sima” mobil rendelőként működnek. Ezekről van néhány kép a honlapon és időpontokat is látunk, hogy néhány faluban meg fognak jelenni (eddig alkalmakként oltóbuszként működtek).

Ezek inkább propaganda célokat szolgálnak, hiszen természetesen nem fogja pótolni a háziorvos hiányát, ha sokévente egyszer megjelenik egy faluban egy ilyen busz vérnyomást mérni.

A mammográfiás buszoknak azonban még értelme is lehetne, ha működnének (és lenne rájuk szakszemélyzet- de persze még a fix állomásokra is alig van)

Valódi Hírek