Rónai Sándor kérdőre vonta Rogán Antalt a Pegasus-botrány ügyében (+videó)

Válaszokat vár a Pegasus-bizottság alelnöke.

Nagyjából két héttel ezelőtt ismertette Orbán Viktor új miniszterei névsorát. Rogán Antal, mint régi bevált fideszes, természetesen helyet kapott a listán, sőt új profillal is bővült a portfóliója, hozzá került ugyanis a polgári nemzetbiztonsági szolgálat felügyelete is — mondta sajtótájékoztatója elején Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a Pegasus-vizsgálóbizottság alelnöke.

A fejlemények okaként Rónai elmondta, hogy mindez nem meglepő, ha visszaemlékszünk a hírhedt Pegasus-botrányra. A politikus emlékeztet rá, hogy a Pegasus kémszoftverrel történt kormányzati visszaéléseket vizsgáló uniós bizottság, bő egy hónappal ezelőtt alakult meg. Rónai Sándor garanciákat vállalt arra nézve, hogy a bizottság első alelnökeként

nem fogja hagyni, hogy „feledésbe merüljön az ügy”.

Mint mondta, korábban már kezdeményezte is Völner Pál és Varga Judit meghallgatását a megfigyelési botrány ügyében. A bizottság elfogadta továbbá a politikusnak azt a javaslatát is, hogy személyesen folytassanak vizsgálatokat Magyarországon — közölte Rónai Sándor.

„A Pegasus-bizottság első alelnökeként, és a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjeként, most szeretnék kérdésekkel fordulni Rogán Antalhoz”

— hangsúlyozta a politikus, majd Rogánhoz intézett kérdéseit sorolta:

  • „Folytatja-e az újságírók és politikusok megfigyelését?
  • Használják-e még a Pegasus-szoftvert?
  • Számíthatunk-e hasonló kémszoftverek beszerzésére?
  • Mi indokolta ezt az átcsoportosítást?
  • Mit tud Rogán Antal, miért adta át Varga Judit a hivatali vesztegetéssel és más bűnügyekkel gyanúsított Völner Pálnak a megfigyelések engedélyezését?
  • Meghallgatták-e Varga Judit igazságügyi minisztert, a Pegasus-ügy első számú felelősét?”

Rónai Sándor leszögezte: Nem fogják hagyni, hogy a törvénytelen Orbán-kormány elhallgassa ezt a világméretű botrányt. Rogán Antal a rábízott titkosszolgálatokkal kapcsolatban kifejtette, hogy mit tart ő nemzetbiztonsági kockázatnak:

„Ha valaki Magyarország érdekeit sérti, az Magyarország nemzetbiztonságát sérti. Ha valaki bele akarja sodorni Magyarországot a háborúba, és dezinformációt terjeszt, akkor nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ha valaki Magyarország energiabiztonságát veszélyezteti, akkor nemzetbiztonsági kockázatot rejt”

— idézte Rogán passzusait a politikus, majd hozzátette, hogy mindezek tükrében érdekelné Rogán magyarázata.

„Hogyan lehetséges, hogy a magyar kormány, magyar állampolgárok ellen vetett be egy olyan eszközt, amit terroristák ellen fejlesztettek ki, és hogyan lehetséges, hogy a magyar kormányból, a mai napig senki nem vállalta a felelősséget a törvénytelenségekért, miközben Európa más országaiban súlyos következményei voltak a megfigyeléseknek”

— mutatott rá Rónai Sándor, aki rögzítette: nem fogják hagyni, hogy a törvénytelen Orbán-kormány elhallgassa ezt a világméretű botrányt.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/04/29/szorul-a-hurok-varga-judit-meghallgatasat-kezdemenyezte-a-dk-az-unios-pegasus-bizottsagban

Valódi Hírek