Szakértő: Mindenkit átvernek Orbánék, és ennek az árát mi fogjuk megfizetni

Marketingkormányzás zajlik.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt pénteken Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, és ebben a kormány által újonnan bevezetendő különadókat kritizálta. A neves közgazdász arról beszélt, bár szükség volt a jelenlegi gazdasági helyzet miatt a pénzügyi cselekvésre, azonban szerinte ebből a kabinet ideológiai kérdést gyártott.

Petschnig szerint a politikai maszlagon túl bár valóban vannak igazságok a kormány mondanivalójában a negatív gazdasági folyamatok kapcsán, azonban szerinte a háború és a koronavírus okozta visszaesésen túl

a kabinet 2017 óta folytatott gazdaságpolitikája is jelentősen hozzájárult a válsághoz.

Kifejtette, 2017-től laza pénzügyi politika jellemezte a kormányzatot, amely „olcsó hitelekkel, olcsó pénzekkel” fűtötte a gazdaságot, és az uniós pénzek túl gyors becsatornázása is gyorsította ezt a folyamatot. Hozzátette, még nem volt háború, amikor az infláció tekintetében már az első-második helyen szerepelt Magyarország.

A szakértő kritizálta, hogy Orbánék folyamatosan az aktuális választásokhoz igazították a költségvetést, így fordulhatott elő, hogy már 2022 első négy hónapját követően az adott évre előirányzott hiány 88%-át elérték. Szerinte a most bejelentett csomagokkal ezt a csorbát akarják kiküszöbölni.

A bejelentett különadókról azt mondta, azok

jelentős megszorítások.

Kijelentette, közgazdaságilag értelmezhetetlen az extraprofit fogalma, bár a bankok és a MOL valóban jelentős pénzt tettek félre a válság idején. Szerinte egyedül ezen cégek esetében elfogadható az ágazati különadó. A kiskereskedelmi szektor adóztatásával nem ért egyet Petschnig Mária Zita.

A kiskereskedelmi adóról elmondta, hivatalosan csak ideiglenesen vezették be a járvány alatt, azonban annak lecsengésével tovább emelték azt, és „most további kötelezettségük van”. Néhány ágazat esetében érthetetlennek tartja, hogy elveszik a többletjövedelmet, mert sok esetben az nem kimutatható, vagy nagyon csekély mértékű, és

a beszedett pénzt valójában az emberek fogják befizetni.

Elmondta, a választás előtt kapott pluszpénzek el fognak úszni, ugyanis az infláción miatt többet fognak költeni a boltokban az emberek. Szerinte nem lehet beavatkozni azon vállalatokkal szemben, amelyek ráterhelik a költségeiket a vásárlókra, mert

a „durva beavatkozások” elriaszthatják a befektetőket.

A gazdasági növekedés a döntések következtében csökkenni fog, és az eddigiekkel ellenkező irányú gazdasági folyamatok indulhatnak el.

A kényszer nagy úr” — jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a kormányzati ágazatban is jelentős létszámleépítés jöhet. Bár új nagyberuházásokat egyelőre nem indít a kormány, a kabinet budai várba költözését, a Városliget-projektek és számos más, éppen zajló fejlesztést ez nem érint.

A költségvetési hiányt ezek felfüggesztésével lehetne csökkenteni Petschnig szerint. A rezsicsökkentés tartását „elmebajnak” nevezte, ugyanis szerinte az csupán egy látszat, annak fenntartását szintén a lakosság fogja fizetni.

A közgazdásszal készült interjút itt lehet megtekinteni:

(Egyenes Beszéd nyomán)

Valódi Hírek