FRISS: Komoly fenyegetéseket kaptak Orbánék, amiért akadályozzák az EU-s döntéshozatalt

Már vasárnap megegyezhetnek az uniós olajembargóról.

A legfrissebb hírek szerint vasárnap, tehát még a hétfőn kezdődő EU-csúcs előtt, összejöhet az uniós orosz olajembargós alku, amely felmentést adna a vezetékes szállítású kőolaj alól, így Magyarország megkapná, amit akart, de mégis veszélybe kerülhet az olajellátása az egyre komolyabb ukrán nyomás miatt, amelyek a Barátság kőolajvezeték elzárását helyezték kilátásba — számolt be róla a portfolio.hu.

Ezért sem lehet véletlen Gulyás Gergely miniszter tegnapi elszólása, miszerint ennek a kockázatnak a kivédésére is garanciákat kér Magyarország az olajembargós vétó feladásáért cserébe.

Miután szerdán Charles Michel európai tanácsi elnök jelezte, hogy a viták ellenére még a hétfői EU-csúcs előtt összejöhet az alku a hatodik uniós szankciós csomag keretében az orosz olajembargóról, tegnap is intenzív egyeztetéseket folytatott különböző tagállamok vezetőivel.

Ezek eredményeként kiderült, hogy „nagy számú” tagállam hajlandó arra az alkura, hogy kivennék a vezetékes szállítású kőolajat az embargós csomagból,

így tehát megkapná Magyarország azt az engedményt, amit a kezdetek óta el akart érni.

Igaz ez az engedmény szólna, a szlovákoknak és cseheknek is, hiszen ők is kapnak nyersolajat a Barátság vezetéken. EU-s szinten pedig az történne, hogy

az orosz olajimport mintegy 90%-át betiltják,

hiszen ez a része úgyis tengeren érkezik a különböző tagállamokba.

A Politico értesülései szerint mára a francia soros elnökség berendelte egyes tagállamok nagyköveteinek csoportját, aztán vasárnapra összehívták a nagyköveti ülést, hogy ott hitelesítsék a végső szöveget, ami majd a hétfő-keddi EU-csúcs zárónyilatkozata is lesz. Ez a dokumentum foglalkozik a hatodik uniós szankciós csomaggal, beleértve az orosz nyersolajra és finomított termékekre is (bizonyos kivételekkel).

A csomagban a korábbi terveknek megfelelően benne lenne további orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárása, orosz dezinformációt terjesztő szolgáltatók unós kizárása, oroszok európai ingatlanvásárlásait nehezítő szabályok, illetve többek között a Kirill-pátriárka személyét érintő szankció is, akinek szankcionálása ellen két hete egy rádióinterjúban élesen kikelt Orbán Viktor magyar kormányfő.

Ha valóban megvalósul ez a forgatókönyv, akkor az EU kénytelen érdemi plusz pénzeket adni a kelet-közép-európai országoknak az oroz olajról való leváláshoz, amely pénzeket csak az egyes tagállamok saját helyreállítási programjain belül lehet elérni. Így viszont ehhez egyelőre

nem férne hozzá Magyarország a jogállamisági viták miatt.

Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, volt ukrán külügyminiszter-helyettes szerda este a kijevi biztonsági fórumon azt mondta, „valami történhet” a Barátság kőolajvezetékkel. Ez arra utalt, hogy ha továbbra is blokkolja Magyarország az orosz olajembargó megszületését, akkor az ukránok máshogy lépnének fel az ellen, hogy az oroszok továbbra is bevételeket tudjanak szerezni a (tengeri és vezetékes) olajértékesítésből.

„Ebből az időhúzó magyar taktikából Magyarország előnyre tett szert, és minden nap egyre több EU-pénzt követel az embargó megszavazásáért, mert azt gondolja, hogy bármit kérhet az uniós egység érdekében”

— mondta.

Azt is hozzátette azonban, hogy Ukrajnának van egy csodálatos eszköz a kezében, a Barátság kőolajvezeték, amellyel történhet valami. Azt sem titkolta, hogy mit gondol ezzel kapcsolatban: „véleményem szerint nagyon helyes lenne, ha történne vele valami”. Hozzátette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dolga eldönteni, hogy „mi is azon a nyelven beszélünk-e,

ahogy Orbán Viktor is megérti és amely nyelven ő is beszél az EU-val”.

Mindez elég nyíltan azzal való fenyegetést jelent, hogy ha Magyarország nem hajlandó a vezetékes orosz olajról lemondani és ezért blokkolja az oroszok bevételének döntő többségét adó tengeri szállítású olajembargót is, akkor

az ukránok elzárják felénk a Barátság kőolajvezetéket,

hogy így történjen meg a leválásunk az orosz olajról. Nem volt véletlen ezért Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tegnapi közleménye, amelyben visszautasította az ilyen jellegű zsarolásokat, fenyegetéseket, másrészt az sem volt véletlen Gulyás Gergely miniszter tegnapi Kormányinfós mondatai között, hogy

„Magyarország akkor boldogan támogatja az uniós olajembargót, ha felmentést kapunk a vezetékes szállítás tiltása alól, és ezzel együtt arra is garanciákat kapunk,hogy ha a vezetékes szállítással valami baj történik, akkor a tengeri szállítási módozat felől hozzájutunk a megfelelő olajvolumenhez. Ehhez gyakorlatilag jócskán bővíteni kell az Adria-vezeték kapacitását, az ugyanis egy 80 km-es szakasz miatt jóval kevesebb éves olajszállítást tesz lehetővé Horvátország felől (tengeri szállítási pont) Magyarország felé, mint a Mol százhalombattai finomítójának éves kapacitása”.

Az ukrán fenyegetést tegnap esti videójában maga Zelenszkij is tovább fokozta, ugyanis azt mondta:

„Nézzék meg, hány hete próbál az Európai Unió megállapodni az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról. Természetesen hálás vagyok azoknak a barátainknak, akik az új szankciókat támogatják. De honnan van ekkora hatalmuk azoknak, akik blokkolják a hatodik csomagot? Miért van még mindig ekkora hatalmuk, többek között az Európai Unión belüli eljárásokban is?”

Hozzátette: „Ukrajna mindig is független állam marad, és nem fogják megtörni. A kérdés csak az, hogy népünknek milyen árat kell majd fizetnie a szabadságáért, Oroszországnak pedig az ellenünk folytatott értelmetlen háborúért.”

Összességében tehát a következő napokban nagy jelentőségű dolgok dőlhetnek el a hatodik uniós szankciós csomagról, amely az ország energiaellátása, illetve az uniós pénzek terén is lényeges következményekkel járhat.

(via, portfolio.hu)

Valódi Hírek