Reagált a DK arra, hogy Pintér Sándor rendőri módszerekkel akarja megtörni a pedagógusokat (+videó)

Ez lenne az oktatásnak a kegyelemdöfés.

Az Orbán-kormány ahelyett, hogy orvosolná a pedagógushiányt és rendezné a pedagógusok bérét, inkább fenyegeti őket az állásuk elvesztésével, ha élni mernek alapjogaikkal — mondta Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján kedden.

A Kordás Lászlóval közös tájékoztatón a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy már önmagában az is sokatmondó, hogy az oktatásügy az új Orbán-kormányban Pintér Sándor belügyminiszterhez került. Az aggodalmat fokozta, amikor Pintér első meghallgatásán közölte: rend ugyan lesz, béremelés viszont nem, iskolákat fognak bezárni,

a tanároknak pedig gyakorlatilag megtiltják a sztrájkot.

„A kormány az elmúlt 12 évben tönkretett oktatásnak akarja bevinni a kegyelemdöfést”

— fogalmazott Barkóczi. Hozzátette: a DK tiltakozik azellen, hogy a kormány fenyegesse, zsarolja, félelemben tartsa a pedagógusokat.

Hangsúlyozta, hogy a pedagógusok fizetése évről évre nevetségesebb, és semmilyen megbecsülést, támogatást nem kapnak. Kordás László, aki a mai napig kapcsolatot tart különböző szakszervezetekkel, azt mondta: a szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben egységesen kiálltak amellett, hogy

vonják vissza azt a törvényjavaslatot, amellyel korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát.

A tervezett módosítás ugyanis nem szolgálja sem a munkáltatók, sem a munkavállalók érdekét az országos szakszervezeti szövetségek szerint.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a törvénytelen Orbán-kormány gúzsba akarja kötni a pedagógusokat, korlátozni akarja a jogaikat. Pintér Sándor nem törheti le a tanárok kezdeményezését”

— fogalmazott Kordás.

„Nem fogadhatjuk el, hogy rendőri módszereket vezessenek be a pedagógusok ellen”

— tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az oktatás — úgy, mint az egészségügy is — külön minisztériumot érdemelne. A két politikus a sajtótájékoztatón többször is kiemelte:

a sztrájk alapjog.

A videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek