Mi történt? Az Orbán-párti államtitkár beismerte, hogy a tiltakozó tanároknak igazuk van

Úgy véli, nagyobb anyagi megbecsülésre van szüksége a pedagógusoknak.

Igaza van a magasabb bérekért küzdő tanároknak – ismerte el Rétvári Bence is, amikor az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azonnali, radikális, 50 százalékos béremelést követelt, és 100 ezres utalványt pedagógusnapra. Az államtitkár azonban a háromszor 10 százalékos béremelést hangsúlyozta.

Napirend előtt a parlamentben az MSZP-s Kunhalmi Ágnes beszélt arról, hogy két hét múlva, június 5-én pedagógus nap lesz, de a tanárok ezen a napon sem tudnak majd felhőtlenül örülni. Magyarországon már rendszerszintű a pedagógushiány, hiszen 10 ezer pedagógus hiányzik, de vannak napok, amikor 12 ezren is.

Az a csodafegyver, hogy „rend, rendteremtés” nem fog működni

— hangsúlyozta Kunhalmi, idézve Pintér Sándor miniszter-jelölti bizottsági meghallgatását – ugyanis belügyminiszterként ő fogja felügyelni a közoktatást is. A politikus a bérek radikális emelését sürgette, „már mától” 50 százalékkal. De hivatkozott Orbán Viktorra is, aki háromszor 10 százalékos béremelést igért a nemzetközi sajtótájékoztatóján, viszont nem kötötte a minimálbérhez – nehezményezte az utóbbit a politikus.

Már az „ajándék” is látszik szerinte a pedagógusok számára – utalt ezzel arra, hogy a sztrájkjogukat is szűkítenék. Ez a politika elveszi a pedagógusok kedvét, tovább gyorsítja a pályaelhagyáson gondolkodó tanárokat – hangoztatta a szocialista politikus.

A politikus sürgette, hogy a pedagógusok június 5-én

kapjanak egységesen minden iskolában 100 ezer-100 ezer forintos Erzsébet utalványt.

Elismerés illeti őket valóban, de ezt a baloldali kormányokról nem lehet elmondani – válaszolt az MSZP-s politikusnak Rétvári Bence, aki Pintér Sándor államtitkára lesz a közoktatást is felügyelő Belügyminisztériumban az ötödik Orbán-kormányban. Rétvári azt mondta, hogy a kormány a covid alatt is kétszer 10 százalékos béremelést hajtott végre a pedagógusok esetében egy pótlékkal. Visszaidézte, hogy a 2009-es baloldali kormány elvett egy havi közalkalmazotti bért, így a pedagógusoktól is. A kormány azonban most azt mondja, az idei 10 százalékos béremelést jövőre is „és utána is” 10 százalékos emelésnek kell követnie – jelentette ki Rétvári Bence, úgy folytatva: „ha pedig a gazdaság jobban teljesít,

bízunk benne, hogy lehet majd többről is lehet tárgyalni”.

Rétvári Bence úgy fogalmazott Kunhalmi felvetéseire: most lehet szép szavakat mondani, de a baloldali kormány idején tandíjat róttak ki a pedagógus képzésen is a hallgatók számára. „Arról beszél, hogy a szegény gyerekeknek is jár az iskola, de önök akkor 386 helyen bezárták az iskolákat, és 15 ezer pedagógust elbocsátottak, ezzel pályahagyásra kényszerítették akkor a pedagógusokat” – hangoztatta az államtitkár.

Nagyobb anyagi megbecsültségre van szüksége a tanároknak, „így van, ezzel egyetértünk.”

— ismerte el Rátvári Bence, aki szerint „a tanároknak igaza van, amikor azt mondják, hogy magasabb bérre van szükségük”. Mindnyájan tudjuk, hogy valóban így van – tette hozzá a rendkívül magas európai inflációra célozva. Majd ismételten nosztalgiázva visszautalt újra a volt baloldali kormányokra, azt mondta: azért, hogy a saját politikai túlélésük biztosítva legyen, elvettek a pedagógusoktól is egy havi bért.

„A pedagógus napon és előtte a pedagógusok számíthatnak arra, hogy amit a kormány meg tud tenni, azt megteszi”

– jelentette ki.

Pintér Sándor már bizonyította 1998 óta, hogy jó az érdekérvényesítő képessége – jelentette ki az államtitkár, arra reagálva, hogy Kunhalmi kétségbe vonta a miniszter érdekérvényesítő képességét, mert Pintér Sándor a miniszter-jelölti meghallgatásán azt mondta, amikor a pedagógus béremeléstől kérdezték: „nem ígér semmit, és azt megtartja”.

(via, atv.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/05/20/uzentek-pinternek-nyilt-levelben-tiltakozik-a-pdsz-amiert-a-fidesz-vegleg-elvenne-a-sztrajkjogot-az-oktatasban-dolgozoktol

Valódi Hírek