FRISS: Szijjártó Péter reagált arra, hogy Magyarország nélkül szavazzák meg az Oroszország elleni olajembargót

Válaszolt a külügyminiszter.

„A szankciókkal kapcsolatban az uniós szabályok világosak, egységre van szükség” — válaszolta a Külügyminisztérium az atv.hu-nak arra, hogy Katarina Barley és a német alkancellár is felvetette: az EU-ban a 26-ok

Magyarország nélkül szavazzák meg az Oroszország elleni olajembargót.

„Az energiaellátás nemzeti hatáskör, minden ország maga dönt arról, hogy mit és honnan szeretne vagy nem szeretne vásárolni. A magyar kormány javaslata továbbra is az, hogy az olajembargó a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon” – írta válaszában a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM ) az atv.hu kérdésére.

Az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley volt német igazságügyminiszter után Robert Habcek német alkancellár, gazdasági miniszter nyilatkozott úgy: Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra. Ha az Európai Bizottság elnöke azt mondja, hogy „megcsináljuk 26-án Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet támogatnék” – nyilatkozta az alkancellár.

Mint ismert, Magyarország kilátásba helyezte a vétót a hatodik uniós szankciócsomagra, mert a kormány elutasítja az Oroszország elleni olajembargót.

Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott Ursula von der Leyen javaslatáról, hogy az

egy atombombával felér.

A magyar kormány részéről Szijjártó Péter 500-550 milliós forrásigényt említett, de összességében már a 18 milliárd eurós ellentételezési igény is elhangzott. Miután Magyarország 65 százalékban függ az orosz olajtól, és a finomítók átállítása dollár százmilliókba és évekbe kerülne, a magyar javaslat az: az olajembargó a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon.

(via, atv.hu)

Kapcsolódó:

Nagyon kiakadt az Európai Parlament alelnöke Orbán miatt: “Mindenki tudja, hová megy a pénz!”

https://nyugatifeny.hu/2022/05/23/kimondta-a-nemet-alkancellar-nem-engednek-orbanek-zsarolasanak-inkabb-kihagynak-oket-egy-fontos-dontesbol

Valódi Hírek