FRISS: Macron és Zelenszkij is levelet írt Novák Katalinnak — Elképesztő dolgokat várnak tőle

Remélik hozzájárul a demokrácia és a jogállamiság erősítéséhez a kontinensen.

Rengeteg gratulációt kapott hivatalba lépése okán Novák Katalin köztársasági elnök az elmúlt napokban a világ minden tájáról. Ezekből néhányat meg is osztott Facebook-oldalán.

Emmanuel Macron francia elnök azt írta neki, őszintén gratulál a megválasztásához, és ismeri elkötelezettségét a két ország közötti barátság és együttműködés elmélyítésében, valamint a frankofónia támogatásában személyes és politikai pályája során.

„Úgyszintén kívánom, hogy országaink tovább erősítsék azokat a kapcsolatokat, melyek összekötnek. Az Európánk előtt álló fő kihívások erőteljes emlékeztető egységünk fontosságára és az Európai Unió cselekvési képessége fejlesztésének egyre nagyobb szükségességére”

– fogalmazott a francia elnök.

Hozzátette, kívánja, hogy a két ország ehhez aktívan tudjon hozzájárulni,

erősítve egyúttal a demokráciát és a jogállamiságot a kontinensen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén levelet küldött Nováknak, aki szerint az Európa előtt álló legnagyobb kihívások idején került Magyarország élére, amikor Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajna ellen.

Az Ukrajna elleni fegyveres támadás brutális támadás lett a béke és a szabadság közös értékei ellen,

amely egyesíti országaink népeit és az egész demokratikus világot

– írta.

Hozzátette, nagyra értékelik a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget, amelyet Ukrajna állampolgárai kapnak, akik kénytelenek menedéket keresni máshol. Számítanak a további támogatásra, így az oroszok elleni szankciók fokozásában, beleértve az energetikai szektor is.

A gratulálók sorában van még egyébként többek közt Aleksandar Vucic szerb elnök, VI. Fülöp spanyol király, Sergio Mattarella olasz miniszterelnök és Isaac Herzog izraeli elnök is. Az összes levelet el lehet olvasni magyar nyelven Novák posztjában.

(via, 24.hu / Novák Katalin/Facebook)

Valódi Hírek