Márki-Zay mozgalma kisajátította a hatpárti összefogásnak küldött adományokat

Több mint 400 millió forintról van szó.

Az április 3-i választást megelőző kampányidőszakban rengetegen adtak pénzt a Fidesz legyőzése érdekében összefogó politikai erőknek, a támogatásuk túlnyomó része pedig a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által 2018 őszén alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkezett.

A Telex érdeklődésére több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem jutott el az MMM-től a kampányadományok sorsáról, de gyanítják, hogy a kampány lezárulta után megmaradt összeget

a mozgalom egyszerűen megtartotta.

A közös ellenzéki kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó.

Az Egységben Magyarországért névre keresztelt ellenzéki összefogás központi weboldalán még mindig kint van a Támogatás fül, ahol a banki utalásoknál valóban a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlaszáma látható.

„Nemhogy tételes elszámolás nem jött, de még csak annyi sem, hogy figyeljetek, emlékszünk még erre a dologra”

mondta az egyik ellenzéki párt vezető politikusa, aki szerint az egész ügy azért problémás, mert az adakozók többsége valószínűleg nem az MMM-et akarta támogatni, hanem a kormányváltást, és az azért harcoló politikai erőket.

„Nem feltétlenül kell elosztani a maradékot, de legalább tudhatnánk róla, mi a helyzet a pénzzel” – mondták.

Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója a lap megkeresésére azt mondta, eddig azért nem hozták nyilvánosságra az elszámolást, mert még vannak le nem zárt kifizetéseik, de szerinte május végére ezek lezárulnak, és meglesz az elszámolás is.

Azt ugyanakkor Vékás is nyilvánvalóvá tette, hogy az MMM

a saját pénzeként tekint az adományszámlára érkező összegre,

hiszen „azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein”.

Az MMM-nek valóban van saját weboldala is, amin keresztül szintén gyűjt adományokat, de azon az oldalon is ugyanaz az MMM-es bankszámlaszám szerepel, ami az Egységben Magyarországért oldalán. Márki-Zay Péter emellett a saját weboldalán is gyűjt támogatást, de az az oldal az adakozni akarókat az Egységben Magyarországért támogatási oldalára tereli.

Vékás szerint az Egységben Magyarországért weboldala is „az MMM felülete”, a Támogatás fülön világosan feltüntették, hogy a pénz a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak megy, és az oldal adatkezelési tájékoztatójában is az MMM szerepel adatkezelőként.

Ez alapján azonban világos, hogy az MMM maga sem tudja szétszálazni, hogy a számlára érkezett támogatások közül pontosan mennyi érkezett az MMM, mennyi az Egységben Magyarországért, és mennyi Márki-Zay weboldalán keresztül.

Az operatív igazgató szerint egyébként az adományszámlán maradó pénz, amit megtart az MMM, „nem egy különösebben nagy összeg”.

A közös kampánystáb dolgozói és a Telex által megkérdezett ellenzéki politikusok azonban ezt vitatják, szerintük

100 millió forintnál is nagyobb lehet a maradvány.

Annyi biztos, hogy Márki-Zay szerda reggeli Facebook-posztjában azt írta, összesen 400 millió forintot sikerült mikroadományok formájában összegyűjteni a kampányban.

„Ne mondja már nekem senki, hogy több százmillió forintot adományoztak az emberek kifejezetten a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak! Hát az anyám, a csajom vagy a haverjaim fejében biztos nem az volt, hogy az MMM-nek adnak pénzt, hanem hogy a kormányváltásra adnak”

– fakadt ki az összellenzéki kampánystáb egyik dolgozója.

A megkérdezett ellenzéki politikusokat az dühíti a legjobban, hogy szerintük a közös kampányra érkezett adományok maradékát használja most Márki-Zay

saját pártja építésére.

(via telex.hu)

Valódi Hírek