Áll a bál: A Mindenki Magyarországa Mozgalom nem támogatja Márki-Zay pártalapítását

Magyar György, az MMM elnökségi tagja kiakadt.

A Mindenki Magyarországa elnöksége nem támogatná, hogy a mozgalom párttá váljon, a tagok pedig nem lépnek be a Márki-Zay Péter elnök által alapítandó „civilek pártjába” – írja a hvg.hu, miután több elnökségi taggal is beszéltek.

„Nem azért hoztuk létre a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, hogy végül párt legyen, Márki-Zay Péter elnök a pártalapításához közgyűlési hozzájárulás nélkül nem használhatja fel sem a mozgalmat, sem pedig a Kossuth Köröket”

– mondta Magyar György az MMM elnökségi és alapító tagja a lapnak. Az ügyvéd tudomása szerint az elnökségi ülésen a tagok egy kivételével ezt fogják képviselni,

mereven elutasítva Márki-Zay terveit.

Azt is elmondta: nem fogják hagyni, hogy a mozgalmat amortizálják, illetve azt sem hagyják, hogy a mozagalmat bárki kisajátítsa.

Magyar György a lapnak azt is elmondta, hogy arra biztatja a tagság, induljon a május végi tisztújításon az elnöki pozícióért. Megjegyezte, hogy akár elnökként, akár más pozícióban, de marad a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál – ez nála lelkiismereti kérdés – és dolgozik tovább.

Ugyanakkor Magyar azt is elmondta, hogy szerinte nincs valós konfrontáció, mert a mozgalom egy mozgalom, nem egy párt. Magát a Civilek Pártja nevet egyébként úgy jellemezte, hogy az

egy politológiai abszurditás.

Emlékezetes, hogy Márki-Zay hétfőn közölte a Facebookon, hogy létrehozzák a „civilek pártját”, az ezzel kapcsolatos kérdések végére a Mindenki Magyarországa Mozgalom május végi tisztújításán tesznek pontot.

Magyar mellett a többi elnökségi tag is hasonló módon reagált. Kész Zoltán az Alfahírnek adott interjújában azt mondta, „nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni”. A politikus egészen keményen fogalmazott, azt mondta, van hely a palettán egy új párt, vagy szervezet számára, de azt nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie,hiszen ő és az ellenzék is súlyos vereséget szenvedett a választáson.

Lukácsi Katalin is hasonló módon reagált, és ő is kijelentette, hogy nem lép be Márki-Zay új pártjába. Emellett azt is elárulta, hogy lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagságáról és nem is indul újra a posztért a májusi tisztújítón.

Az Egységben Magyarországért korábbi egyházpolitikai felelőse is elsietettnek tartja a pártalapítást, ugyanakkor azt mondta az Alfahírnek, hogy ismeri azokat, akik ezt tanácsolhatják Márki-Zaynak. Ők azt érzik, most itt van a pillanat, ami különben elvész, mert szerintük sokan várnak valami újra – mondta.

Üveges Gábor, az MMM elnökségi tagja a hvg.hu-nak szintén azt mondta, hogy nélküle indulhat útjára a Civilek Pártja. Szerinte még nem telt el annyi idő a választás óta, hogy levonták volna a konzekvenciákat, ráadásul úgy gondolja,

Magyarországnak nincs ideje még egy rossz kísérletre.

Szerinte az az egyik legfontosabb hiba, hogy hiányzik az innováció az ellenzék részéről, ahogy fogalmazott, ugyanabból a kottából játszanak 30 éve.

Az MMM szerepéről azt mondta, szeretnék, ha megmaradna annak, aminek létrejött, egy pártoktól független katalizátornak. Leszögezte: Márki-Zay Péter pártalapításának függetlennek kell lennie a mozgalomtól.

Király Júlia közgazdász – a kampányban a miniszterelnök-jelölt gazdasági tanácsadója – azt írta a Mandinernek, hogy eddig sem volt se párttag se politikus. „Életem hátralévő részében sem leszek. Maradok egyszerű tanárember” – jelentette ki.

A bejelentés után egyébként elsőként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő jelezte, hogy nem csatlakozik a párthoz. Azt mondta, szükség lehet egy új pártra, de csak több feltétel teljesülése esetén, megfelelően előkészítve, a kellő időben és semmiképpen nem egyszemélyes show formájában szabad nekivágni.

Márki-Zay Pétert a hvg.hu kereste telefonon a pártalapítással kapcsolatban, de nem érték el.

(via hvg.hu)

 

Valódi Hírek