Kiderült: A közeli ismerői szerint is akarnok, nárcisztikus, összeférhetetlen Márki-Zay személyisége

Egyre többet tudunk meg az ősszel még istenített „új Messiás” habitusáról.

Ahogy múlnak a hetek az áprilisi választások óta, egyre több részletből válik világossá, hogy Márki-Zay Péter autokratikus vezetési stílusa, kompromisszumképtelen, összeférhetetlen személyisége mekkora akadálya volt egy jól működő kampánynak, és így az ellenzék választási győzelmének.

A Direkt36 már-már érdemtelen hosszúságú tényfeltáró cikkéből egy paranoiásan gyanakvó, kontrollmániás, mindent mindenkinél jobban tudó személy képe rajzolódik ki, aki ráadásul arrogánsan letorkolja a mégoly jószándékkal érkező tanácsadókat, segítőket is.

A lap felidézi, hogy amikor október közepén Kész Zoltán, Márki-Zay régi szövetségese egy újbudai lakásban összehozott a miniszterelnök-jelöltnek egy találkozót két tapasztalt kampánytanácsadóval: Ruff Bálinttal és Tóth Péterrel, akkor Márki-Zay a tervek meghallgatása után arrogáns hangon ledorongolta a résztvevőket:

„Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit!”

A portál forrása az eset után úgy fogalmazott

„Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt.”

Szintén Márki-Zay önfejűségének bizonyítéka a tényfeltáró cikkben szereplő másik történet, amely szerint (az egyébként a Márki-Zay mögé elsőként beálló) Momentum egy villányi csapatépítő rendezvényen megpróbálta meggyőzni a miniszterelnök-jelöltet, hogy ne az általa kiszemelt Zaránd Pétert nevezze ki kampányfőnökké.

Zaránd semmilyen érdemi referenciával nem rendelkezik, egyedül Puzsér Róbert kudarcos 2019-es főpolgármester-jelölti kampánya fűződik a nevéhez.

A Momentum vezetői a villányi találkozón emlékeztették Márki-Zayt arra, hogy nekik rossz tapasztalatuk volt Zaránddal, aki ráadásul korábban egyetlen győztes választási kampányt sem irányított. A miniszterelnök-jelölt azonban hajthatatlan maradt.

Az egyik jelenlévő momentumos politikus, Hajnal Miklós szerint Márki-Zay azzal próbálta elvenni a döntése élét, hogy úgyis ő fogja meghozni a döntést egy csomó kérdésben, nem pedig Zaránd.

„Magára úgy hivatkozott, mintha egy cégnek ő lenne a vezérigazgatója, és ebbe a cégbe keres egy hajcsárt, egy projektmenedzsert” – idézte fel Hajnal.

Márki-Zay hajthatatlan volt, kitartott Zaránd mellett, akinek végül nemcsak a pártokkal, de végül magával Márki-Zay-val is meggyűlt a baja.

A Direkt36 cikke szerint jellemző volt Márki-Zay-ra, hogy szinte mindenről, akár a legapróbb kampánykérdésekről is ő akart dönteni. Egyik régi ismerőse szerint a korábban nagyvállalatoknál dolgozó Márki-Zay büszkén vallotta is, hogy a kampányban ő akarja betölteni az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót is, vagyis ő akar dönteni nemcsak a stratégiai kérdésekről, de a napi működésről is.

A portál felidézi, hogy a december 3-i értekezleten került napirendre a kampánydizájn témája, és Márki-Zay itt több résztvevő szerint is darabokra szedte a Zarándék által előkészített terveket, miközben olyasmiket mondott, hogy

„sötét háttérrel, inverz betűkkel nem lehet választást nyerni”.

Több résztvevő szerint még arról is beszélt, hogy a végső dizájnon a nyílnak hány fokos dőlésszögben kell felívelnie, miközben a jelenlévő politikusok döbbent pillantásokat váltottak. A DK-s Vadai Ágnes pedig végül kifakadt: „Nem hiszem el, hogy ilyenekkel foglalkozunk.”

Eklatáns példája a Márki-Zay és a kampánystábja között kialakult biazalmatlan viszonynak a kampányújság ügye.

A terv az volt, hogy három körben ki fognak adni egy újságot, amelyet a 106 egyéni jelöltre szabva fognak terjeszteni az országban. Amikor azonban Márki-Zay meglátta az első lapszámot, akkor közölte az újságot gyártó Zaránd-féle kampánystábbal, hogy az neki nem tetszik.

Szerinte az újság úgy nézett ki, mint egy többoldalas szórólap, és közölte, hogy hagyományos újságnak kinéző, bulváros stílusú lapot kellene készíteni, és követendő példaként a kormányközeli Ripostot említette.

Az első lapszám kiment úgy, ahogy Zarándék legyártották, a következő két lapszám elkészítésébe azonban Márki-Zay már személyesen is belefolyt. A Direkt36-nak ő maga idézte fel, hogy „betűről betűre” ellenőrizte az újságban tervezett szövegeket, és részt vett a vizuális megjelenés kialakításában is.

A kampánystáb egyes tagjai és a pártok képviselői azonban nem értettek egyet Márki-Zayval. Úgy gondolták, hogy Budapesten és a nagyobb városokban például nem lenne célszerű a bulváros újságot terjeszteni.

Az újságok már elő voltak készítve, a második lapszám nyomdai leadása is közel volt, így a stáb egy trükkös megoldáshoz folyamodott. Elkészítették mindkét verzióban a lapot, de Márki-Zaynak azt mondták, hogy csak a bulvárformátumú lap jelent meg.

Arra is ügyeltek, hogy ha a jelölt ellátogatott valahova, akkor mindig csak az ő verziója legyen kinn a pultokon, és figyeltek arra is, hogy a Márki-Zayhoz közel álló MMM-esek se tudjanak meg semmit a kétféle újságverzióról.

Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy egy ilyen önfejű, rugalmatlan, a saját maga átal kinevezett kampánystáb terveit is lesöprő miniszterelnök-jelölttel lehetetlen volt gördülékenyen kampányolni.

Szintén Márki-Zay összeférhetetlen habitusáról árulkodik az, amiről Vásárhelyi Mária szociológus írt tegnap egy általunk is szemlézett írásában:

„Láttam, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítói közül már senki nincs az elnökség tagjai között, ezért az általam elérhető alapítókat megkérdeztem, hogy miért távoztak.

Egytől-egyig azt válaszolták, hogy MZP személye miatt, mert nem alkalmas egy ilyen közösség vezetésére, önjáró, akarnok, nem tud együttműködni.”

– írta Vásárhelyi.

Beszédes az is, hogy Márki-Zay hétfőn bejelentett pártjától sietve határolódtak el a hódmezővásárhelyi polgármester legközelibbnek hitt szövetségesei is: azóta tudjuk, hogy sem Hadházy Ákos, sem Lukácsi Katalin, sem Pálinkás József, sem Gémesi György nem csatlakoznak a hirtelen ötlettől vezérelve bejelentett párthoz.

Ők már elég jól ismerik Márki-Zay Péter személyiségét ahhoz, hogy tudják, miért döntöttek így…

Kapcsolódó cikkeink:

A neves teológus szerint Márki-Zay viselkedése egy szélsőséges vallási fanatikus jegyeit mutatta

.

“Szeretném, ha önvizsgálatot tartanának, akik fölényeskedve oktattak, hogy itt csak MZP-vel lehet győzni”

.