FRISS: Drasztikus hatalmi átalakításokra készül Orbán az új kormányban

Sok pozíció cserél gazdát.

Orbán szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban, a résztvevők névsorát is nyilvánosságra hozták, amelyből kiderül, kik lesznek a következő kabinet tagjai.

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt.

Két jelenleg miniszter nem volt jelen – Varga Mihály pénzügy- és Szijjártó Péter külügyminiszter vélhetően marokkói útjuk miatt maradtak távol.

Sajtóértesülések szerint a listán szereplők közül újra miniszter lehet Lázár János (aki 2018-ig a Miniszterelnökséget vezette), valamint Navracsics Tibor, aki 2010-2014 között közigazgatási és igazságügyi tárcát vezette, majd egy rövid kitérő erejéig a külügyet is vitte mielőtt uniós biztos lett. Lázáré lehet az újonnan felálló vidékfejlesztési minisztérium, míg Navracsics Tibor egy EU-ügyi miniszteri posztot vihet.

Az új kormányban Benkő Tibor honvédelmi minisztert Szalay-Bobrovniczky Kristóf válthatja, aki korábban londoni nagykövet, most a cégétől vásárolt repülőgépeket a Honvédség (továbbá ő a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férje).

Nem volt jelen Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, akinek tárcáját a hírek szerint feldarabolják: az egészségügy és a közoktatás is a Belügyminisztériumhoz kerülhet.

Hiányzó volt még Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A hírek szerint Orbán Viktor egy háromszintű hierarchia szerint szervezi meg a hatalmat: a kormányfő mellett közvetlenül egy gazdaságfejlesztési és egy nemzetbiztonsági főtanácsadó dolgozhat, ők alkothatják a legbelső kört. A rangsorban ezután három kiemelt minisztérium következhet: a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a még nem létező gazdaságfejlesztési minisztérium. Majd a kimaradt tárcák.

Az Index úgy értesült, hogy létrehozhatnak egy új gazdasági minisztériumot, amelynek várományosa az a Nagy Márton lehet, aki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatói tisztsége után a jegybank alelnökeként dolgozott, távozása után gazdaságpolitikai miniszterelnöki megbízott volt.

(via napi.hu)

 

Valódi Hírek