Az orosz egyházi vezetők szerint Orbán Viktor az egyetlen Európában, aki a józan észt képviseli

Örülnek, hogy kiáll mellettük.

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását” — jelentette ki Azbej Tristan a közmédiában. Az üldözött keresztények megsegítésével és a Hungary Helps program lebonyolításával megbízott államtitkár ezt azután mondta, hogy az Európai Unió bejelentette, Kirill orosz ortodox patriárka szankciós listára helyezését tervezi.

Azbej azt mondta, a magyar kormány elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, és több szankciót is támogatott. Hozzátette, emellett azonban nem törekszenek arra, hogy bármely oldal mellé álljanak.

Az államtitkár arról beszélt, a béketeremtést támogatják, és károsnak nevezte a szerinte kontraproduktív, a „józan ésszel ellentétes” szankciókat. Hozzátette, az orosz ortodox egyháznak 160 millió híve és 40 ezer papja van világszerte, emiatt az EU elképzelését „eszement” tervnek tartja.

A döntés következtében az ortodox egyházfő nem léphetne be az Unió területére. „Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez” — jelentette ki az államtitkár.

Az EU-s tervhez kapcsolódóan az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolatokért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója, valamint a szír ortodox pátriárka levélben fordult Orbán Viktorhoz, aki

szerintük „a kereszténység és a józan ész megmaradt hangja” az Európai Unióban.

Szerintük az EB elképzelése lehetőséget teremt más egyházak szankcionálására. Az üldözött keresztények védelmével megbízott politikus szerint azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatják az orosz ortodox egyház szankcionálását.

Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen” — reagált a Kossuth rádió pénteki műsorában a miniszterelnök. Azt mondta, ezzel kapcsolatban még a nyílt vitát is képesek felvállalni.

 

Valódi Hírek