Hatalmas lebukás: A piaci árnál jóval többet fizet Magyarország az orosz gázért

Mi lesz így a rezsicsökkentéssel?

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekorszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért – számolta ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján.

Eszerint a lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy

1179 eurót

fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért. Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott.

Vagyis egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat.

Ez azért szembetűnően fura, mert a tavaly október óta élő, új, 15 éves távú magyar-orosz gázszerződés megkötése kapcsán az Orbán-kabinet váltig azt állítja, hogy az új megállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását, illetve szavaik szerint az az előző, 1995-ben megkötött megállapodásnál sokkal jobb.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai – a jelek szerint kudarcos – „békemissziója” során azt állította, hogy Magyarország a piaci ár

ötödéért kapja

az orosz gázt. Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza.

A hazai külkereskedelmi kimutatások ismeretében az orosz elnököt ennél nagyobb lódításon nem is kaphattuk volna. Ha ugyanis a két hónapos időbeli csúsztatást – amely alapján tehát a két ár lényegében megegyezett – figyelmen kívül hagyjuk, arra juthatunk, hogy a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal még meg is haladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát.

Az adatok a „rezsicsökkentés fenntartása” szempontjából is kijózanítók. Számításunk szerint az MVM köbméterenként immáron 393 forintot fizethetett az orosz gázért.

Ez a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton „elismert”, „rezsicsökkentett” gázmolekulaár immár közel nyolcszorosa. Vagyis az állami cég minden köbméter orosz gáz adásvételén közel

350 forintot veszíthet.

Az állami MVM pénzügyi működőképességének fenntartása becslések szerint csak idén több mint ezermilliárdos költségvetési támogatást igényel.

Valódi Hírek