Alaposan helyretették Semjén Zsoltot a pedagógus szakszervezetek

Korrigálták kijelentéseit.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök „bölcsességén”, a „nagy világkihívásokon”, nem pedig a szakszervezetek tetszésén múlik a kormányzati struktúra összeállítása.

A kormánynak a közigények szerint kell eljárnia, a szakszervezetek pedig ezt közvetítik, amikor hiányolják, hogy az oktatás nem kapott eddig külön képviseletet a kormányban. Ez utóbbinak meg is lett a káros következménye, amit mindenki, akinek gyermeke, unokája van érzékel, ahogyan maguk a diákok is – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Nagy Erzsébet reagált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szavaira, aki az ATV kérdésére azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök „bölcsességén”, a „nagy világkihívásokon”, nem pedig a szakszervezetek tetszésén múlik a kormányzati struktúra összeállítása – így például az, lesz-e

önálló Oktatási Minisztérium,

amit a PDSZ mellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is követelt.

A miniszterelnök-helyettes szerint a szakszervezetek választások előtti követelései, akciói politikailag motiváltak voltak, szerinte az nem reális, hogy például egy bérmegállapodás jöjjön létre az érdekképviseletek és a kormány között. Nagy Erzsébet erre úgy reagált:

a sztrájkbizottsági tárgyalások már tavaly ősszel elkezdődtek, nem az áprilisi választások előtt néhány héttel.

„A megállapodásokat már jóval ezelőtt meg kellett volna kötni annak érdekében, hogy például most ne kelljen önkormányzatoknak óvodai csoportokat összevonni a pedagógushiány miatt”

– közölte a PDSZ ügyvivője.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta: amíg az oktatás nem rendelkezik kellő súllyal a kormányzati struktúrában, és olyan miniszterek felelősek a területért,

akiknek fogalmuk sincs az oktatásügyről, addig nem lehet fontos nemzetstratégiai ágazatról beszélni.

„Ha az a cél, hogy egy lebutított nemzet felett uralkodjanak, akkor maradhat az oktatás az Emberi Erőforrások Minisztériumánál vagy átkerülhet a Belügyminisztériumhoz, teljesen mindegy lesz”

— fogalmazott a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök keddi tanácsára is, mely szerint

„ha jó vagy valamiben, kérd meg az árát”.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a magyar oktatók, pedagógusok a nemzetközi eredmények alapján is kiválóak. Ennek ellenére a kormány – mutatott rá a PSZ alelnöke – a szakszervezetek minimális bérköveteléseit sem fogadta el.

(via, nepszava.hu)

 

Valódi Hírek