Hiába erőszakolták meg az ukrán nőket az orosz katonák, Lengyelországban nem juthatnak abortuszhoz

Kereszténydemokrácia.

Eddig mintegy ötmillió ember menekült el az oroszok inváziója elől Ukrajnából, akiknek túlnyomó többsége nő vagy gyermek. Az Európai Parlamentben szakértőket és civil szervezetek képviselőit hallgatták meg két szakbizottság tagjai, akik arra voltak kíváncsiak, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a menekülő nők.

Diane Schmitt, az Európai Bizottság embercsempészet elleni koordinátora arról beszélt, hogy az EU-ban felfedezett emberkereskedelem áldozatainak 72 százaléka, a szexuális kizsákmányolás áldozatainak pedig 92 százaléka nő. Ukrajna pedig kiemelten veszélyeztetett országnak számított – háborútól függetlenül.

Azt is megfigyelték, hogy nem minden civil segítő jószándékú. A menekültek közlekedésének megszervezése, a szállásadás, vagy például a vendéglátóiparban ajánlott munkák során is

megjelennek a bűnbandák,

amelyek gyakran online platformokon csalják csapdába áldozataikat.

Sok olyan jelzés érkezett, hogy az egyedülálló, vagy gyermekükkel érkezett ukrán nőket Lengyelországban megfosztják útlevelüktől, pénzüktől, rosszabb esetben megerőszakolják, vagy házimunkára kényszerítik őket. Sőt, a lengyel állammal is szembekerülhetnek.

“Néhány napja vannak híreink olyan nőkről, akiket az orosz katonák megerőszakoltak, őket megpróbáljuk Lengyelországba segíteni, a megoldás az ő esetükben egy biztonságos abortusz kellene, hogy legyen, de Lengyelországban rájuk a legszigorúbb európai abortuszellenes törvény vár, ránk pedig, akik segíteni akarunk nekik, a börtön”

– mondta Anna Dabrowska, a lengyel Homo Faber civil szervezet munkatársa.

Az is elhangzott, hogy a nők Lengyelországban nem kapják meg a szükséges pszichés támogatást, vagy a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat. Ugyancsak gondban vannak azok, akik Ukrajnában abortuszra vártak legálisan – Lengyelországban ehhez már nem juthatnak hozzá.

A hatályos szabályok szerint csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni, az orosz megszállók által elkövetett erőszakot azonban nem lehet bizonyítani.

(via HVG)

Valódi Hírek