Elképesztő: Káslerék „forráshiányra” hivatkozva lesöpörték a fogyatékos gyermekeket segítő alapítvány kérelmét

Már a fontosabb dolgokra sincs pénz.

Levélben kért egyedi támogatást a súlyos fogyatékossággal élő gyermekek és fiatal felnőttek ellátásával foglalkozó Kacifántos Gyermekeink Mosolyáért Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságától maglódi épületük padlózatának szigetelésére. A hivatal válaszában azonban elutasította a kérelmet.

A napközi szigetelésére mindössze 10,5 millió forint támogatást kértek volna, mert a betonon jelenleg csak linóleum van, az arra terített szőnyeg az asztmás gyerekek miatt azonban nem megfelelő. Az április 8-án kelt válaszlevélben

azt írták, idén forráshiány miatt nem tud az államtitkárság pénzt biztosítani a szigetelésre.

Az alapítvány jelenleg hat súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekkel és fiatal felnőttel foglalkozik. Paku Andrea intézményvezető a 444-nek elmondta, korábban 3 millió forintra pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, azonban mindössze 150 ezer forintot kaptak. Ezen a támogatáson felül az adók 1%-ából tudják fenntartani az alapítványt.

A Társaság a Szabadságjogokért múlt szerdán pert nyert az állammal szemben,

mert az megsértette a súlyosan, halmozottan fogyatékos ügyfeleik és gondozóik emberi jogait. A döntés során kimondták, hogy az államnak biztosítania kell a támogatott lakhatást a tömegintézményekben való elhelyezés helyett. Ez azt jelenti, hogy a gondozottak számára 6-8 fős lakásokat rendelkezésre bocsátani, ahol a gondozók egyéni igényekre is tudnának fókuszálni, és az ellátottak nem lennének elszigetelve a külvilágtól.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek