Ipsos: Magyarország a harmadik legboldogtalanabb ország a világon

Csak két országot sikerült megelőzni.

Megjelent az Ipsos közvélemény-kutató globális boldogságtérképe. A felmérés keretében 30 ország lakóit kérdezték meg arról, hogy mennyire tartják magukat boldognak, ez hogyan változott, továbbá mit tartanak a boldogság forrásának.

A százalékos skáláról az olvasható le, hogy a lakosság hány százaléka tartja magát „nagyon” vagy „inkább” boldognak.

Ennek alapján az első három helyezett:

  • Hollandia (86 százalék),
  • Ausztrália (85 százalék),
  • holtversenyben Kína és Nagy-Britannia (83 százalék).

A dobogósokat India, Franciaország, Szaúd-Arábia és Kanada követi, vagyis kijelenthető: a boldog nemzetek erős gazdasággal és/vagy magas szintű jóléttel bírnak. Bár India és Kína kivételt jelenthet a jelentős arányú szegény lakosságával, itt a kulturális adottságok is szerepet játszhatnak.

A sort a három legboldogtalanabb ország zárja, köztük Magyarország:

  • Magyarország (51 százalék)
  • Argentína (48 százalék)
  • Törökország (42 százalék)

Az Ipsos kutatása szerint globális átlagszinten a boldogság elterjedtsége most nemcsak magasabb, mint 2020 közepén, néhány hónappal a Covid-19 világjárvány után, hanem a világjárványt megelőző hónapokhoz, vagyis 2019 közepéhez képest is.

A felmérés szerint az emberek világszerte leginkább az egészségüket és jólétüket (mind fizikailag, mind mentálisan), a családjukat (partner/házastárs és gyermekek), valamint a céltudatosságot tartják a boldogság legfőbb forrásának.

Ezután következnek az életkörülményeik, a biztonságérzet és a kontroll, a természetben való tartózkodás, az értelmes munka és a több pénz. A kutatás megállapította, hogy a közösségi média használata, vagy például a politika nem javítja a világ polgárainak boldogságérzetét.

A magyarok számára a gyerekvállalás a globális átlagnál előrébb helyezkedik el, és a boldogság szempontjából fontos a természetben eltöltött idő is.

(via RTL.hu)

Valódi Hírek