Schmidt Mária történész: Az 1956-os inváziót az ukránoknak köszönhetjük

A Terror Háza igazgatója most jól megmondta.

John Cleese brit komikus Twitteren kérdezte a magyar választópolgároktól, hogy ki rohanta le 1956-ban Magyarországot. Schmidt Mária válaszolt, de csak részben volt igaza.

Hatalmas népszerűségnek örvendett John Cleese brit komikus április 2-i Twitter-posztja, amelyben az országgyűlési választások előtti napon egy kérdést tett fel a magyar szavazóknak:

1956-ban Magyarország brutális megszállását az alábbiak közül ki követte el:

  1. Az ukránok
  2. Az oroszok

A szavazólapjaikon válaszoljanak, kérem!

– írta Cleese, a posztot pedig több mint 15 ezren lájkolták.

A kérdésre válaszolt nem sokkal később Schmidt Mária történész is, a szavazólapja helyett szintén a Twitteren, illetve a Facebookon is. A XXI. Század Intézet fõigazgatója a következőket írta:

“Az inváziót a szovjet csapatok hajtották végre, benne az ukránokkal. Az ukrán Hruscsov döntése alapján. Miért szól bele egy olyan brit a magyar választásokba, aki csak óberkodni tud, de egyébként teljesen fogalmatlan?”

Az 1956-os emlékév kormánybiztosa, Schmidt Mária azonban – ahogy azt a Twitter-poszt alatti megjegyzések is tanúsítják – pontatlanul válaszolt.

Hruscsov ugyanis nem volt ukrán.

Nyikita Hruscsov, aki Sztálin halála után, 1953 és 1964 között volt a Szovjet Kommunista Párt (SZKP) első titkára, 1894. április 15-én született Kalinovkában, a Kurszki kormányzóság orosz-ukrán határhoz közeli településén, tehát az Orosz Birodalom területén.

1908-ban édesapja, Szergej Hruscsov Juzkovába (mai nevén Donyeckbe) költözött, nem sokkal később pedig követte akkor 14 éves fia, Nyikita, majd felesége és lánya is, hogy biztosabb megélhetést keressenek maguknak. A következő években Hruscsov politikai pályafutását is Ukrajnában kezdte el kiépíteni, egészen addig, amíg 1929-ben Moszkvába nem költözött.

Bár 1956-ban Hruscsov a Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusán elmondott, A személyi kultuszról és következményeiről címet viselő beszédében elítélte az 1934 és 1940 között Sztálin parancsára zajló nagy tisztogatást, egyes ukrán nézetek szerint ő maga is kivette belőle a részét, amikor

oroszosító politikát folytatott Ukrajnában

a jezsovi terror idején – vagyis ukránbarát megítélése sem teljesen egyértelmű.

Hruscsov elsősorban a Szovjetunió pártfőtitkára volt, amikor 1956-ban megszületett a döntés a szovjet támadásról. A támadásról ráadásul tárgyalt az SZKP Központi Bizottságának Elnöksége, és jóvá is hagyta azt, ahogy az a Jelcin-aktákban olvasható, 1956. november 2-án kelt határozatból egyértelműen kiderül. Két nappal később, november 4-én hajnalban megindult a szovjet hadsereg magyarországi inváziója. Vagyis nem egy személyben Hruscsov adta ki a parancsot a megszállásra.

Összességében tehát elmondható, hogy származását tekintve Nyikita Hruscsov nem volt ukrán, és nem kizárólag az ő döntése alapján döntött a Szovjetunió Magyarország megszállásáról.

(via Lakmusz.hu)

Valódi Hírek