Lánczi Tamás elemző kielemezte, hogy az oroszok igyekeznek kímélni az ukrán lakosságot (+videó)

Elképesztő gondolatmenet.

Komoly hadpolitikai elemezgetésbe bonyolódtak a kormány és a Fidesz fizetett elemzői a Hír TV szombati beszélgetős műsorában, a Vezércikkben.

Vendég volt Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány egyik igazgatója, és Dézsy Zoltán, az Elment az Öszöd című nagysikerű film rendezője , valamint Lánczi Tamás, az MTVA online igazgatóságának vezetője.

Lánczinak nem tetszik az ukrán hozzáállás ebben a háborúban, szerinte bár elvileg Ukrajna az áldozat, ehhez képest olyan fenyegető hangnemben beszél, hogy minden igaz magyar zsebében attól kinyílik a bicska. Az elemző-tanácsadó furcsállja, hogy Ukrajnának pont

az 1945-ben megtépázott magyar sereg

fegyvereire van szüksége, és minden áron be akarja cibálni a háborúba Magyarországot.

A civil áldozatokkal kapcsolatban az elemző azt mondta, nagyon sokat dezinformálnak az ukránok, – a valódi háborúval párhuzamosan információs háború is zajlik – ezért érdemes óvatosnak lenni, mielőtt az ember ítéletet mond a történtekről. Egyébként is vannak részletek Lánczi szerint, amik egy irányba mutatnak:

„Az oroszok az elmúlt másfél hónapban egy korlátozott háborút folytattak. Azokat a dolgokat, amit egy háborúban rutinszerűen megszoktak csinálni az agresszorok, tehát mondjuk elzárni a vizet, a gázt, a villanyt, az internetet (különösen ez utóbbit), az oroszok nem tették meg. Gondolom azért, mert

nem akarták a polgári lakosságot ellehetetleníteni.

Tehát amennyire tudják, próbálják kímélni, nekem innen úgy tűnik. Ez némileg ellentmond annak a verziónak, amit az ukránok állítanak.”

Lánczi tényellenőrzésére talán nem érdemes túlzott energiát fektetni, de azt érdemes elismételni, hogy Harkivban, Mariupolban és több más ukrán városban az orosz sereg épp ezeket a lakossági infrastruktúrákat – víz- és gázellátást – kezdte támadni elsőként.

Szülőotthonokat, kórházakat, színházakat, és egyéb civil menedékeket értek támadások. Az ENSZ statisztikái szerint legalább 1611 civil halt már meg a háborúban, közülük 131 gyerek, és ezek a számok rendszerint alábecsülik a tényleges veszteségeket. Az ukrán főügyész szerint több mint 5000 olyan halálesetről tudnak, ami háborús bűncselekmény lehet.

A nagy kímélés közepette minden negyedik ukrán volt már kénytelen elhagyni otthonát. Az ENSZ adatai szerint 4,3 millióan menekültek valamelyik szomszédos országon keresztül, további 6,5 millió ember pedig egyelőre országon belül keresett magának menedéket.

(via 444.hu)

Valódi Hírek