15 éve nem volt ekkora áremelkedés: Hiába a csirkefarhát-törvény, drasztikusan kilőttek az élelmiszerárak

A legnagyobb drágulást az élelmiszereknél mérte a statisztikai hivatal.

Évek óta nem volt példa ilyen mértékű áremelkedésre az élelmiszereknél, mint márciusban, de persze ez nem is meglepő, hiszen az infláció is majdnem tizenöt éves csúcsra ugrott. A kiugró áremelkedésekről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. A kormány az árstopokkal próbálja felvenni a harcot, azonban az érintett hét termék kivételével

jelentős volt az áremelkedés.

  • A paradicsom és a rétesliszt ára egy év alatt több mint 40 százalékkal emelkedett,
  • de a kenyér és a csirkecomb is harmadával drágult.
  • Sőt, volt olyan nem szezonális termék, ami egyetlen hónap alatt drágult annyival, mint máskor egy év alatt.

És ebben még csak az orosz-ukrán háború első hatásai vannak benne, a tendencia várhatóan folytatódik majd a következő napokban — emlékeztet a Portfolio.

Márciusban 8,5 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon, ennél magasabb áremelkedési ütemet 2007 nyara óta nem láttunk. A növekedés így is elmaradt a várakozásoktól, hiszen az elemzők 8,6-8,7 százalékos inflációra számítottak előzetesen.

Az infláció szerkezetét illetően az látszik, hogy elsősorban az üzemanyagok ársapkája szorítja lefelé az inflációs rátát, ugyan még mindig 9 százalékkal emelkedik az üzemanyagok ára éves összevetésben, de korábban ez volt bőven tíz százalék felett is. Az egyértelműen látszik, hogy az árstop által nem érintett tartós fogyasztási cikkek és ruházkodási cikkek esetében egyre inkább beindul az

áremelkedés.

A legnagyobb áremelkedést, azonban így is az élelmiszereknél mérte a statisztikai hivatal. A februári 11,3 százalékos ütem után 13 százalékkal voltak drágábbak az élelmiszerek, mint egy évvel korábban még úgy is, hogy hét termék esetében az októberi szinten fagyasztották be az árakat. A lap elemezte a KSH majdnem kétszáz termékből álló inflációs kosarát azzal kapcsolatban, melyik termékek és szolgáltatások ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Ha éves összevetésben nézzük, akkor sorakoznak a bőven átlag feletti drágulások. A lap vizsgálata során 20%-os lélektani határnál húzta meg meg a határt, összesen 27 ilyen terméket találtak:

Ha az év eddigi három hónapját vesszük alapul, akkor a zöldpaprika ára majdnem megduplázódott, de ehhez persze hozzá kell tenni, hogy szezonális termékről van szó, melynek ára az év elején mindig jóval magasabb. Ugyanakkor egy év alatt is 27,2 százalékos volt az áremelkedés, ami már kiszűri a szezonális hatásokat. Még a paradicsom és az uborka esetében is ráfoghatjuk a kimagasló áremelkedést a szezonalitásra, azonban például a margarin vagy a kávé árának jelentős emelkedésénél már nem lehet ilyenről beszélni. De ugyanez elmondható a zsemle vagy a kenyér árának emelkedéséről is.

A toplistákat elnézve egy dolog biztosan kijelenthető: ahogy az már az árstop bevezetésekor sejteni lehetett, a hét élelmiszer árának befagyasztása csak a probléma kis részét kezeli,

a többi termék esetében jelentős az emelkedés.

Ezt mutatja például, hogy miközben a csirkemell árát befagyasztották, a csirkecomb és a csirkeszárny bőven átlagon felüli mértékben drágult. De ugyanez igaz a tejtermékekre is, hiszen hiába rögzítette a kormány az UHT tej kiskereskedelmi árát, az alapanyagköltség attól nem lett alacsonyabb, ez pedig megmutatkozik a margarin vagy a sajt drágulásában.

A következő hónapok inflációs pályája szempontjából kulcskérdés lesz a szabályozott árak fenntartása. Az élelmiszerek esetében április végén, míg az üzemanyag esetében május közepén jár le az intézkedés, az infláció szempontjából főleg utóbbi érdekes, hiszen az üzemanyagok sokkal nagyobb súlyt képviselnek a kosárban — írja a lap.

(via, portfolio.hu)

Valódi Hírek