Választási megfigyelők: Erdélyben ellenőrzés nélkül, bárki többször is szavazhatott

Volt, aki egyszerre 10 szavazatot dobott be.

Egy, a választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, a Silba két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra, hogy az erdélyi magyarok levélszavazását monitorozzák a magyar parlamenti választásokon. Kijött a gyosjelentésük, és az elég lesújtó képet ad a folyamatról.

Április másodikán és harmadikán látogatták meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács úgynevezett Demokrácia Központját, az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapítvány szavazóhelyiségét, valamint a kolozsvári magyar konzulátuson a személyes szavazásokat és a másutt leadott levélszavazatok átvételét.

Az EMNT-nél a hagyományos szavazóurnák helyett egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen, a kartondobozzal egy helyiségben tartották, és az erdélyi falvakból származó levélszavazatokat a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és

bárki számára hozzáférhetően.

A konzulátuson a legtöbben nem a fülkében töltötték ki a szavazólapot, hanem

nyilvánosan.

Bár ez a magyar választási törvény szerint legális, a megfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt a szavazóurnán pecsét, és csak két zipzárral voltak rögzítve. Az általuk látott urnában nem voltak ellenőrző papírok sem.

Problémásnak vélik azt is, hogy a falvakból

civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat,

és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

„A választás integritását leginkább az sértette, hogy az emberek egynél több szavazatot adtak le”

– írják, hiszen láttak egy idős férfi a felesége nevében, egy nőt a fia nevében szavazni. Nem kértek személyazonossági igazolványt azoktól a személyektől, akiknek a szavazatát elhozta, és nem kértek meghatalmazást sem a közvetítőtől. Arra is láttak példát, hogy valaki

egyszerre tíz szavazatot

dobott be.

„A levélszavazáson rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt”

– áll a jelentésben.

„Sok esetben megfigyeltük, hogy az emberek egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. 10:29 és 11:31 között 7 szavazó dobott be egynél több szavazólapot, 11:52 és 12:38 között pedig 6 szavazó dobott be egynél több szavazólapot. (…) Miután a szavazatokat megszámolták és kartondobozokba rakták, nem vitték őket a széfbe, hanem a konzulátus folyosóján hagyták őket éjszakára tárolni. A folyosón kívül lévő helyiségben az összes biztonsági kamerát ruhadarabokkal takarták el.”

(via Magyar Hang)

Valódi Hírek