Ungár Péter: Orbánnak nincs jobboldali ellenzéke, az a jobboldal (+videó)

Szerinte stratégiai hiba volt a jobboldali jelölt.

„Alapvetően az a fő problémánk, hogy nem igazán ismererjük azt az országot, amiben politizálunk, nem ismerjük, hogy milyen kérdések foglalkoztatták az embereket.”

– mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a választások másnapján az Egyenes Beszédben.

Nem tartja igaznak azokat az állítások, miszerint a választás azon múlt, hogy a jobbikos szavazók nem mentek el szavazni. Hangsúlyozta, hogy olyan körzetekben veszített az ellenzék, amelyeket a baloldal fellegvárának tartottak eddig, és korábban Medgyessy Péter vagy Gyurcsány Ferenc nyert.

Szerinte a háború kapcsán az ellenzék egy

elit pozíciót foglalt el,

nem foglalkoztak kellően a megélhetési kérdésekkel.

Stratégiai hibának tartja, hogy egy jobboldali jelöltje lett egy baloldali centrumú közösségnek.

„Az Orbán-kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, mert az a jobboldal”

– fogalmazott Ungár.

Úgy véli, a választási eredmény azt is megmutatta, hogy az előválasztás nem csodafegyver, sőt, szerinte ártott az ellenzéknek. Megélheti és szociális kérdésekkel kellett volna foglalkozniuk – mondta.

Szerinte Márki-Zaynak is van felelőssége abban, ami történt. Hibának tartja azt is, hogy a programba bekerült például az a pont, hogy privatizálnak az egészségügyet, miközben „ez egyszer már a baloldal végét jelentette”.

Az LMP-nek négy képviselője jutott be listáról a parlamentbe, így azonban még nem alakíthatnak frakciót, ezért a DK-val van egy megállapodásuk, hogy kipótolják a frakciójukat a listán következő jelöltjükkel, aki Bakos Bernadett lesz.

Rónai Egon kérdésére, hogy ilyen kevés szavazattal van-e helye az LMP-nek, mint politikai formáció a politikában, azt mondta: felmerül a kérdés, azonban úgy gondolják, hogy amit ők képviselnek, arra

van társadalmi igény.

Bízik abban a jövőre vonatkozóan, hogy lesz olyan politika, amiben az ellenzék nem az elit pozícióját, hanem a népét fogja felvenni, és nem hagyják, hogy „fülbeduruzsoló értelmiség” határozza meg, hogy mit mondanak, hanem

a választók többségével szeretnének foglalkozni.

Valódi Hírek