Robbant a botrány: Honvédségi repülővel utazott Madeirára koncertre és szentmisére Semjén Zsolt és kísérete (+bizonyítékok)

Élni tudni kell.

A Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű, Airbus A319 típusú repülőgép fedélzete szállította Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Erdő Péter bíborost és kíséretüket a Portugáliához tartozó Madeira szigetére, ahol IV. Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából szentmisén és koncerten vettek részt — robbantotta a botrányt szombaton az Átlátszó.hu tényfeltáró portál.

A Miniszterelnökség sajtóosztálya válaszolt ugyan a lap megkeresésére, de arra, hogy miért használtak Semjénék honvédségi csapatszállítót, nem reagáltak.

Semjén Zsolt 2022. április 1-jén közzétette a Facebook-oldalán, hogy aznap délelőtt Erdő Péter bíborossal együtt részt vettek IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulóján tartott szentmisén Madeirán.

Semjén Zsolték a IV. Károly tiszteletére tartott szentmisén Madeirán 2022. április 1-jén (forrás: Governo Regional da Madeira/Facebook)

A Portugáliához tartozó szigeten az Átlátszó olvasója fotózta le aznap, a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319 típusú repülőgépét, amiről valószínűsítette, hogy Semjénék azzal utaztak.

Korábban Simicskó István akkori honvédelmi miniszter arról magyarázott:

„Ezek a gépek nem kormánygépek.

A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.”

Az évek során azonban bebizonyosodott, hogy akárcsak a két később vásárolt Dassault Falcon 7X típusú luxusjetet, a hivatalosan csapatszállítónak vett Airbusokat is a kormánytagok, leginkább Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter használja.

Az Átlátszó ellenőrizte a repülőgép útvonalát, és az ADS-B Exchange által nyilvántartott repülési adatok szerint a 604-es honvédségi „csapatszállító” 2022. március 31-én délután repült ki Madeira szigetére, ahova kora este érkezett meg.

A 604-es Airbus útja 2022. március 31-én Budapestről Madeirára (forrás: adsbexchange.com)

A honvédségi repülőgép másnap, április 1-jén délután indult el Madeiráról, de ezúttal nem a legrövidebb úton, hanem Párizs felé ment, és 1 órát töltött a francia fővárosban, mielőtt leszállt volna Budapesten.

Vélhetően kitette Semjénéket, majd visszarepült a kecskeméti légibázisra, ahonnan 31-én is indult.

A lap leírja, hogy hosszú évek ignorálása után a Miniszterelnöki Sajtóosztály válaszolt a Semjén Zsolték madeirai kiruccanásával kapcsolatos levelükre. Igaz, a honvédségi Airbust egy szóval sem említették, de válaszoltak. A 604-esre vonatkozó kérdéseket teljesen figyelmen kívül hagyták, ami azt jelenti, hogy

nem is cáfolták, hogy azzal mentek volna Semjénék.

A sajtóosztálytól ez a válasz érkezett szó szerint:

„Erdő Péter bíboros úrral hat fős delegáció vett részt Madeira szigetén boldog IV. Károly király halálának száz éves évfordulóján való megemlékezésen, szentmisén és a nagysikerű magyar koncerten. (Mindez Semjén Zsolt Facebook oldalán látható.)”

Az esettel kapcsolatban Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy hol, és miért jártak a HM repülőgépei, de Benkő Tibor azt közölte vele, hogy ezek az adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okokból

30 évig nem nyilvánosak.

(via atlatszo.hu)

 

Valódi Hírek