Putyin elborult: „Addig ágyúzzuk Mariupolt, amíg meg nem adjátok magatokat!”

Lassan semmi nem marad a városból.

Az ostromlott Mariupol ágyúzása csak akkor ér véget, ha az ukrán csapatok megadják magukat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz diktátor kedden este, Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott egyórás telefonbeszélgetése során – közölte a Kreml közleménye.

Francia tisztviselők szerint az orosz vezető kész fontolóra venni a civilek evakuálására vonatkozó terveket a városból, de ígéretet nem tett rá.

A moszkvai közlemény nem sokkal azután látott napvilágot, hogy új műholdképek jelentek meg a kikötővárosban végzett pusztításról: a felvételek mutatják a rommá bombázott lakónegyedeket, és láthatóak rajtuk a tüzelőállásban álló orosz tüzérségi ágyúk is a város szélén.

fotó: AFP

A francia Elysée-palota tisztviselői katasztrofálisnak nevezték a városban kialakult humanitárius helyzetet, és hozzátették, hogy a civil lakosságot meg kell védeni, és ha akarják, el kell tudniuk hagyni a várost. Hozzá kell jutniuk az élelmiszersegélyhez, a vízhez és a szükséges gyógyszerekhez.

A francia elnök török és görög képviselőkkel, valamint humanitárius szervezetekkel együtt mutatta be Putyinnak a város kiürítésének tervét egy videókonferencia részeként. Az orosz elnök azt felelte, hogy megfontolja a javaslatukat, a Kreml telefonbeszélgetésről készült leirata alapján ugyanakkor nem adott semmilyen biztosítékot arra, hogy tényleg tudomásul veszik a tervet.

Putyin szerint a humanitárius helyzet megoldása érdekében „az ukrán nacionalista fegyvereseknek fel kell hagyniuk az ellenállással”, és le kell tenniük a fegyvert.

Ukrajna eközben azt közölte, hogy az oroszok több ezer embert erőszakkal telepített át Mariupolból orosz ellenőrzés alatt álló területre.

A kikötővárost ért bombázások során legalább 5000 ember veszítette már életét, köztük mintegy 200 gyerek.

(BBC / 444.hu)

Valódi Hírek