Kiderült: Az ukrán elnököt gyalázó Rákay Philip gyakran hajtott terepjárójával a Roszatom irodájához

Több mint gyanús.

Tucatszor is megfordult a Rosatom Central Europe s.r.o. Magyarországi Fióktelepének budapesti irodájában Rákay Kálmán „Philip” – tájékoztatták az Átlátszót a lap környéken lakó olvasói.

Az orosz állami tulajdonú atomenergetikai cég magyarországi fióktelepe 2016-2021 között bérelt irodát egy Budapest 12. kerület, Beethoven utcai társasházban.

A lap olvasói itt látták többször megfordulni a kormánypárti celebet, aki többféle luxusautóval, köztük az Átlátszó által már bemutatott luxusterepjáróval érkezett, és

a Roszatom irodájában volt rendszeresen dolga.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteki beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is megszólította. A Putyin hadserege által megtámadott ország elnöke az EU-s tagországokat sorolta: megköszönte a támogatást Lengyelországnak, Csehországnak, Észtországnak, és kiemelt néhány országot: Németországot, Portugáliát, Írországot, amelyek késlekedtek az Ukrajnát támogató intézkedések meghozatalával.

A megtámadott felet legkevésbé segítő Magyarországot pedig kritizálta és az Oroszország elleni szankciókat és a fegyverszállítmányok átengedését kérte Orbán Viktortól:

„Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok”

— jelentette ki Zelenszkij.

Orbán Viktor miniszterelnök helyett azonban Rákay Philip kormánypárti megmondóember válaszolt az ukrán elnök segítségkérésére:

Nem szégyelled magad, Zelenszkij?

– írta ki a terepjárós keresztény véleményvezér Facebook-oldalára, és arról értekezett, hogy az ukrán elnök „amerikai kottából beszél és hergel, mint a magyar baloldal politikusai”, és „bele akarja rángatni hazánkat a háborújába”.

Rákay Facebook-posztjával kapcsolatban, a lap olvasói arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt években gyakran látták a celebet a Roszatom egyik budapesti irodájában ügyet intézni.

Az orosz atomenergetikai óriás fióktelepe 2016-2021 között bérelt irodát egy 12. kerület, Beethoven utcai társasházban. Itt látták többször megfordulni a kormánypárti celebet, aki többféle luxusautóval, – köztük az ominózus luxusterepjáróval – érkezett, és a

Roszatom irodában volt dolga.

Az állami tulajdonban lévő Roszatom piacvezető az atomreaktorok exportjában, terjeszkedése orosz geopolitikai érdekeket szolgál.

A Roszatom szakemberei az ukrán háború során megjelentek az orosz hadsereg által elfoglalt csernobili és zaporizzsjai atomerőműveknél, és megpróbálták azokat átvenni – ezt a lépést még a Paks2 beruházás reklámarca, Aszódi Attila is precedens nélkülinek nevezte a világtörténelemben.

De olyasmi sem gyakran fordul elő, hogy egy hadsereg nehézfegyverzettel támad egy atomerőmű telephelyére.

Rákay Philip a kormányzati propaganda fontos szócsöve, akinek az ellenzéket gyalázó videóesszéit már több mint százmillió forintért hirdette a rejtélyes forrásokból gazdálkodó Megafon.

Rákay Philip tanácsadó cége, a Norton Consulting Zrt. a Telex összesítése szerint 2018-ban 818 millió forintos forgalom mellett 602 milliós profitot hozott, 2019-ben 616 millió forintos forgalom mellett 416 millió forintos adózott eredménye lett, 2020-ban pedig 540 millió forintnyi forgalom után 392 millió forint lett az adózott profit.

Mindezt úgy, hogy a vállalkozásnak honlapja, és ismert ügyfelei sincsenek.

A lap szerette volna megtudni, hogy Rákay Philipnek van-e gazdasági kapcsolata az orosz állami tulajdonú Roszatommal vagy annak magyarországi leányvállalatával, fióktelepével, vagy más okból jár be rendszeresen a budapesti irodájukba, továbbá hogy ha van ilyen kapcsolat, az összefüggésben áll-e az ukrán elnök elleni minapi kirohanásával.

A celebritás többszöri próbálkozásra sem vette fel a lapnak telefont, és emailben sem reagált megkeresésükre.

Itt éppen az Átlátszó újságírója elől menekül luxusterepjárójával a lokálpatrióta és bátor Rákay Kálmán:

(via atlatszo.hu)

Valódi Hírek