Elképesztő drágulás: Elemzők szerint ekkor fog végre csökkeni az infláció

Előtte még egy évtizedes csúcs is jöhet.

A parlamenti választás után az infláció megugrását hozza magával az élelmiszer- és benzinárstop vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint. Ezek a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis május 1-jéig, illetve 15-ig élnek. A jegybanknál úgy vélik: a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet.

Az infláció tetőzése júliusra várható: a legrosszabb jegybanki forgatókönyv megvalósulása esetén nyár közepén meghaladhatja akár a

11 százalékot is.

Vagyis a következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg.

Összességében az MNB a korábbi 5 százalékról 7,5-9,8 százalékra emelte idei éves inflációs várakozását, míg a 2023-as prognózisát 3,3-5 százalékos sávba emelte. A friss inflációs előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón Balatoni András, az MNB igazgatója úgy fogalmazott: rövid távon még gyorsulni fog a pénzromlás üteme, és csak

2022 vége felé

fog a mutató érdemben csökkenni.

A jelentés szerint sok függ az orosz-ukrán háború kimenetelétől: ha gyorsan lezárulnak a harcok, akkor a nyersanyagárak csökkenhetnek a világpiacon, mérsékelve ezzel az árnyomást. Elhúzódó harcok esetén erre nem, vagy csak később kerülhet sor, ezért is szór széles sávban az MNB inflációs előrejelzése.

A jegybank elemzői szerint a legdrasztikusabban az idén

az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek

ára emelkedik: az üzemanyagoknál éves átlagban 14-28 százalékos drágulást várnak. Az üzemanyagok jelentős emelkedését rövidtávon tompítja a május 15-ig meghosszabbított 480 forintos árplafon, ám ezt követően már érvényesülni fognak a piaci folyamtok.

A feldolgozatlan élelmiszerek ára 11,5-18,5 százalékkal emelkedhet a jegybank szerint, ugyanis az ukrán-orosz háború miatt megugró búza- és kukoricaár, illetve az energia- és nyersanyagdrágulás már megjelent az élelmiszerek inflációjában. Az élelmiszerárakat emeli a földgáz árának ötszöröződése is, hiszen a műtrágyákat földgázból állítja elő a vegyipar.

(via 24.hu)

Valódi Hírek