Hivatalos: Több száz ellenőr érkezik Magyarországra, hogy kifigyeljék Orbánék választási csalásait

Így nehezebb lesz visszaélni a voksokkal.

Összegyűlt a megfelelő számú megfigyelő, így a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) összesen 290 választási megfigyelőt delegál Magyarországra az április 3-án esedékes országgyűlési választásra. A szakértők közül 190-en 30-án és 31-én, azaz szerdán és csütörtökön érkeznek hazánkba.

Feladatuk az lesz, hogy a választás napján megfigyeljék, minden szabályosan zajlik-e majd.

A szervezet február elején döntött úgy, hogy teljes körű delegációt küld Magyarországra, amire

eddig az Európai Unió tagországai közül csak Bulgáriában volt ez idáig példa.

A teljes körű misszió a korlátozottól annyiban tér el, hogy nem csak a szavazás körülményeit, de a menetét, lebonyolítását is vizsgálja.

A szervezet 18 hosszú távú, valamint 200 rövid távú megfigyelőt kívánt küldeni a központi koordinációt végző szakértői csoporton kívül. A toborzás sikerrel járt: ugyan 200 helyett csak 190 megfigyelő jelentkezett, ez az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint elhanyagolható különbség.

A központi szakértői csapat február vége, míg a hosszú távú megfigyelők március eleje óta tartózkodnak az országban. A választással kapcsolatos első időközi jelentés rámutatott a voksolás egyenlőtlen feltételeire.

Az EBESZ-ellenőrök mellett a szervezet Parlamenti Közgyűlése

további 100 főt küld

a magyar választásra. Ennek során az EBESZ-tagállamok egyes parlamenti képviselői személyesen figyelik meg a szavazás menetét.

Nat Perry, a Parlementi Közgyűlés szóvivője úgy nyilatkozott a Népszavának, a delegáció nagy, de nem szokatlanul nagy létszámú. Ennek tagjai az EBESZ 27 tagállamát képviselik, a két legnagyobb 8-8 tagot tömörítő csoportot pedig a svédek és a lengyelek adják.

A parlamenti megfigyelő misszió vezetője Kari Henriksen norvég szociáldemokrata politikus. „A közelgő parlamenti választások fontos lehetőséget jelentenek a magyar nép számára, hogy kifejezhesse az akaratát, és hogy az ország demonstrálja elkötelezettségét a szabad és demokratikus választások mellett, összhangban nemzetközi kötelezettségvállalásaival” — olvasható közleményükben.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek