Cáfolták Havasi „ékes cáfolatát”: Nem Orbán levelének köszönhető, amúgy is megkaptuk volna az uniós támogatást

Nem Orbán levelén múlt.

Jókorát ferdített Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a hazánknak juttatandó európai uniós forrásokkal kapcsolatban – írja a 444.

Orbán Viktor sajtófőnökének csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye eképpen hangzott:

„300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából. A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak

ékes cáfolata,

hogy kevesebb mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot”.

Havasi Bertalan közleménye bejárta a sajtót, csakhogy a fent nevezett 300 millió eurónak nincs köze Orbán leveléhez. Ezt az összeget ugyanis

Magyarország mindenképp megkapta volna,

függetlenül a miniszterelnök levelében kért 5800 milliárd forinttól. A mostani uniós bizottsági javaslat a lap szerint arról szól, hogy

egy 2020 decemberében megítélt keretet

gyorsabban és rugalmasabban lehet elkölteni, mint ahogy az eredeti szabályok azt rögzítették. A javaslat ráadásul nem is konkrétan Magyarországról szól, hanem az összes uniós tagállamról, ahová nagy számban érkeztek menekültek Ukrajnából.

Orbán Viktor levelében az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz (RRF) köthető pénzek kiadását sürgette, ez azonban csak azoknak az uniós tagállamoknak jár, amelyek pénzköltési tervét az Európai Bizottság és az Európai Tanács is jóváhagyta már.

A magyar kormányé nincs köztük,

ezért Orbán Viktor a terv elbírálási kritériumainak lazítását követelte a háborúra hivatkozva, ám nem tudni arról, hogy ilyesmi történt volna.

Az összesen 50 milliárd eurós REACT-EU nevű program eredetileg is azért volt, hogy amíg az RRF-et nem sikerül lehívni, addig is lehessen pénzhez jutni. Ezt pedig a tagállamok hivatalosan már 2020 decemberében meg is kapták, vagy legalábbis pontosan rögzítették, hogy mely tagállam mekkora összegre jogosult a programból,

új pénzről tehát nincs szó,

az RRF elköltéséről szóló terv jóváhagyása pedig nem feltétele. Az Európai Bizottság friss javaslata arra irányult, hogy a még felhasználható pénz 45 százalékát előre megkaphassák a sok ukrajnai menekültet fogadó tagállamok, így hazánk is. A 300 millió euró tehát egy olyan keret része, amelyet Magyarország legkésőbb 2023 végéig egyébként is megkapott volna.

(via, Népszava / 444.hu)

Valódi Hírek