A városokban már érezni a halottak szagát: Putyin több ezer orosz holttestet hagyott Ukrajnában

Egyre rosszabb lesz a helyzet, ahogy jön a meleg.

A tavasz első meleg, napsütéses napjai a dél-mikolajevi régióban egy új, zord valóságot hoznak el: a halott szagát.

Ahogy olvad a fagy és olvad a talaj, a tájban szétszórt orosz katonák holttestei egyre nagyobb problémát jelentenek.
Vitalij Kim, a régió kormányzója szombati esti videóbeszédében felszólította a helyi lakosokat, hogy segítsenek összegyűjteni és zsákokba tenni a holttesteket, mivel a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik. „Ugye nem vagyunk vadállatok?” – kérlelte a lakosokat, akik már oly sokakat elvesztettek a háborúban.

Mikolajiv az első regionális fővárosok között volt, amelyeket megtámadtak, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én megindította az ukrajnai inváziót. Miután benyomultak a városközpontba, az orosz csapatokat az ukrán hadsereg kiszorította, feketére festett harcjárművek és tankok nyomát hagyva maguk után. De a városért folytatott csata, amely Oroszország nyugati irányú törekvésének egyik sarokköve a Fekete-tenger partvidéke mentén Odesszáig, még mindig dúl, és nem világos, hogy az ukrán erők meddig lesznek képesek visszaverni a támadást.

Kim „orkoknak” nevezte őket – J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című művének gonosz, szörnyeteg serege után -, és elmondta, hogy az oroszok visszavonultak, társaik elszenesedett holttestét a csatatéren hagyva.

A kormányzó felszólította a lakosságot, hogy

a holttesteket tegyék hűtőszekrényekbe,

és küldjék vissza Oroszországba, hogy DNS-vizsgálattal azonosítsák őket. De egy hónappal a háború után még mindig nem világos, hogy a katonák maradványait hogyan vagy egyáltalán hazaszállítják-e Oroszországba, ahol a halálos áldozatok számáról szóló jelentések nagyrészt elhallgattak. Az ország keményen visszaszorított minden információt a véres háború valóságáról, korlátozva a hozzáférést a nyugati média beszámolóihoz.

Hogy pontosan hány orosz katona halt meg Ukrajnában, az egyelőre rejtély. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos álláspontja 498 katona volt egészen hétfőig, amikor a Putyin-párti Komszomolszkaja Pravda orosz bulvárlap közölt egy jelentést, amely 9861-re frissítette a számot — ezt utólag visszavonták.

Ez a szám megegyezik a NATOáltal közzétett információkkal, amely szerint az orosz áldozatok száma 3000 és 10 000 között mozog. Ukrán tisztviselők azt állították, hogy a veszteségek száma még ennél is magasabb,

több mint 15 000.

Az ukrán kormány azt állítja, hogy az orosz hadsereg

mobil krematóriumokat

küldött, hogy elégessék saját halottaikat.

„Az itt haldokló orosz embereket senki sem számolja, akik ebben a háborúban halnak meg. Tudják, hogy hoztak magukkal egy krematóriumot? Nem fogják megmutatni a holttesteket a családjuknak. Nem fogják elmondani az anyáknak, hogy a gyermekeik itt haltak meg”

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 3-án az újságíróknak tartott tájékoztatóján.

Ugyanezen a napon az Ukrán Vasutak a honlapján közzétett közleményében közölte, hogy 20 hűtőkocsit bocsátott az ukrán fegyveres erők rendelkezésére a halott orosz katonák elszállításához több területről, köztük Odesszából. Alig 72 órával később az Ukrzaliznyica elnöke személyes Telegram-csatornáján közzétett egy üzenetet, amelyben azt írta, hogy Oroszország soha nem jött el a rakományért.

„A „győztes” propaganda kedvéért még a holttestek eltemetésének lehetőségétől is készek megfosztani az anyákat”

– írta Olekszandr Kamysin.

Az ukrán belügyminisztérium létrehozott egy, az orosz családokat célzó weboldalt és Telegram-csatornát, ahol folyamatosan közzéteszik a halott katonák és fogságba esett fiatalemberek fényképeit, néha a személyi igazolványukkal együtt.
Viktor Andrusiv, az ukrán belügyminiszter tanácsadója, a „Keresd a sajátodat” néven is ismert csatorna létrehozója és koordinátora elmondta, hogy azért indította el a kezdeményezést, hogy segítsen az orosz családoknak felkutatni a katonáikról szóló információkat.

A halott orosz katonák azonosítása azonban nehéz feladat. Andrusiv elmondta, hogy eddig

mindössze 30-at

találtak meg a Telegram-csatornán a hozzátartozók, akik a harcban elesettek borzalmas képeit pásztázva keresik a nyomokat, hogy szeretteik élnek-e vagy meghaltak. Az ukrán erők képeket küldenek Andrusivnek az elhagyott holttestekről, de azok gyakran felismerhetetlenek, és nincsenek rajtuk dokumentumok.

„Nagyon nehéz azonosítani a halottakat, mert általában nincsenek náluk dokumentumok, általában a parancsnokok elveszik az irataikat, és beteszik őket néhány dobozba. Általában tűzben, a lövöldözésben halnak meg. És nem lehet azonosítani a fém „dögcédulákat”, amire a számuk van írva, ez nem ad információt az illetőről”

– mondta Andrusiv.

És ahogy a márciusból április lesz, és a hőmérséklet 60 Fahrenheit-fok körülire emelkedik, a probléma egyre súlyosbodik.

„Az orosz holttestekkel kapcsolatos probléma valóban óriási. Több ezerről van szó. A háború előtt, amikor hideg volt az időjárás, minden rendben volt, de most problémáink vannak, mert az oroszok nem akarják elvinni a holttesteket. Igazából nem tudom, mit fogunk csinálni a következő hetekben a holttestekkel”

(via CNN)

Valódi Hírek