Leállhat a hármas metró az orosz-ukrán háború miatt — Itt a következménye Tarlósék metrómutyijának

Tényleg jó ötlet volt az oroszokkal üzletelni.

Veszélybe kerülhet a hármas metró teljes vonalának működése, ugyanis jelenleg az orosz gyártó nem szállít alkatrészeket a szerelvényekhez a háború miatt.

„Első körben járatkimaradásokra lehet egy ilyen esetben számítani, tehát a menetrendhez szükséges járatmennyiséget nem fogja tudni kiadni a BKV. Hosszabb távon – reméljük, hogy ide nem fogunk eljutni, de egy nagyon elhúzódó háborúnál ez is bekövetkezhet – akár

a vonal leállása is bekövetkezhet”

– kezdte Aszódi Attila nukleáris szakértő.

A szakértő hozzátette:

„Ezzel szemben a paksi atomerőmű üzemeltetése és karbantartása közvetlenül nem függ az orosz alkatrész beszállítástól”.

Szerinte probléma sokkal inkább az atomerőmű üzemanyagellátásában jelentkezhet. Ugyanis a blokkokban 15 havonta cserélnek üzemanyagot, amiből két évre előre kell tartalékolni.

„Hogyha egy nagyon hosszan elhúzódó válság lesz, és a szankciók kiterjednek a nukleáris üzemanyag beszerzésére is, akkor ez a két éves készlet nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy alternatív szállítótól be lehessen szerezni az üzemanyagot”

– magyarázta.

Mint ismert, az előző városvezetés Tarlós István vezetésével kötötte meg a hármas metró felújítására vonatkozó szerződést az oroszokkal, miközben nyugati gyártók is pályáztak a kocsik rendbetételére. Kapcsolódó:

Feljelentést tett Tarlós metrómutyija miatt az új főpolgármester-helyettes (+videó)

(via ATV)

Valódi Hírek