A Nemzetközi Sajtóintézet jelentése szerint a Fidesz példátlan politikai ellenőrzéssel terjeszti a propagandát a médiában

Nagymértékben felügyeli a Fidesz a médiapiacot.

Az országgyűlési választások előtt Orbán Viktor kormánya folytatta erőfeszítéseit a médiapluralizmus szisztematikus felszámolására, a médiaszereplők elhallgattatására, a független sajtó maradékának leépítésére, és manipulálja a piacot, hogy még jobban megszilárdítsa a domináns kormánypárti narratívát – állapítja meg a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése.

Az ország médiája feletti példátlan szintű politikai ellenőrzés elérése érdekében

a Fidesz a média elfoglalásának minden idők legfejlettebb modelljét alkalmazta az Európai Unióban.

Ez a folyamat magában foglalta az összehangolt jogi, szabályozási és gazdasági hatalom kihasználását, hogy megszerezze a közmédia feletti ellenőrzést, a magánmédiát szövetségesek kezében összpontosítsa, és a piacot torzítsa a független újságírás kárára – állapítja meg az IPI.

A jelentés szerint a média elfoglalásának motorja a közvetítők hálózata volt: az államtól függő vállalkozások és a miniszterelnökhöz közel álló oligarchák, akik számos médiumot szereztek meg (a nagy televíziós, rádiós és nyomtatott médiát, sok esetben külföldi tulajdonosoktól). Ezeket a felvásárlásokat gyakran megkönnyítették a politikailag irányított szabályozói döntések és az állami irányítás alatt álló bankok által nyújtott kölcsönök.

Számos magyar tulajdonba került médiumot vagy Orbán-barát szócsövekké formálták, vagy bezárták.

A legtöbb Fidesz-közeli oligarcha később átadta vagy eladományozta tulajdonrészét egy kormánypárti médiakonglomerátumnak, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). Ez az alapítvány több mint 500 médiumot működtet, és a Fidesz volt parlamenti képviselői és szövetségesei irányítják.

A KESMA a magyarországi média ökoszisztéma meghatározó szereplője, és lényegében egy kormánypárti médiabirodalom holdingjaként működik, amely

elszigeteli a polgárokat a közvélemény formálására kihívást jelentő vagy kritikus tudósításoktól a választások előtt.

Az IPI úgy látja, hogy a Fidesz médiafoglalásának gazdasági kenőanyaga a túlzottan nagy állami reklámköltségvetés, amelyet évek óta arra használnak fel, hogy a médiapiacot elferdítsék a domináns kormánypárti narratíva javára. Mivel nem léteznek szabályok az ilyen visszaélések megakadályozására, ezeket a forrásokat továbbra is a médiába pumpálják, miközben

a kritikus újságírást kiéheztetik.

A médiaszabályozás rendszere feletti nagyfokú politikai kontroll központi szerepet játszik a médiapluralizmus eróziójában. A Fidesz által kinevezett Médiatanács az elmúlt években a médiapiac feletti túlméretezett hatalmát arra használta, hogy önkényesen blokkolja és megtagadja a műsorszolgáltatást, engedélyek kiadását, és ezzel olyan kritikus hangokat szorított ki a műsorszóróból, mint a Klubrádió.

Eközben az ország versenyfelügyelete megakadályozta a független médiumok fúzióját, miközben jóváhagyta a kormánypárti csatornák piactorzító fúzióját, ami erősíti a médiatulajdon koncentrációját a Fidesz üzleti köréhez tartozó cégek kezében.

Magyarország közszolgálati médiája, a kormánypárt audiovizuális propagandaeszközévé torzult. A szerkesztői függetlenség gyakorlatilag nem létezik a közszolgálati rádió és televízió hírműsoraiban,

amelyek kritikátlanul erősítik a Fidesz üzeneteit.

A jelentés kimondja, hogy a 2022-es választási kampány során a közszolgálati műsorszolgáltató kiegyensúlyozatlan és szakszerűtlen hírszolgáltatásokat nyújtott. Az ellenzék vezetője nem kapott műsoridőt a közszolgálati televízióban. Az állami hírügynökség feletti politikai ellenőrzés szélsőséges, a miniszterelnök sajtóirodája kifejezetten diktálja a tudósításokat.

Bár a független média még létezik Magyarországon, a kormány piactorzító, szisztematikus diszkriminációja korlátozza hatókörüket, valamint pénzügyi lehetőségeiket. Amikor a korrupciós botrányokat oknyomozó újságírók feltárják, az eredményeket a közmédia és az állami hírügynökség figyelmen kívül hagyja,

vagy a kormányközeli média elnyomja őket.

A Fidesz üzleti szövetségeseinek tulajdonában van

az összes megyei napilap,

ami azt jelenti, hogy a városokon kívül élő polgárok nem férnek hozzá a független médiához, a hírekhez és információkhoz a választások előtt, kivéve az interneten. Hogy még jobban elszigeteljék ezeket, a kormány továbbra is politikai szempontok szerint osztja meg az újságíró közösséget, és az újságírókat pusztán „politikai szereplőknek” állítja be.

Az állami felügyelet nyugtalanító bizonyítékai a magyar újságírók és médiamunkások megfigyelése

a Pegasus kémprogrammal.

A hatóságok a kritikus újságírókat az „állam ellenségének” tekintik – fogalmaz az IPI jelentése.

Tavaly októberben az Európai Parlament Magyarországon járt küldöttségének vezetője azt mondta, a választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában.

Novemberben az ENSZ jelentéstevője, Irene Khan azt állapította meg, hogy kockázatot jelenthetnek a közelgő magyarországi választásokra nézve a médiaszektorba történő beavatkozások.

(via, Euronews)

Valódi Hírek