Brit kezdeményezésre nürnbergi típusú perben lépnének fel a háborús bűnös Putyinnal szemben

Nem maradhat következmények nélkül.

Gordon Brown és Sir John Major volt brit kormányfők egy új nemzetközi bíróság felállítását sürgetik Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai tetteinek a kivizsgálására. Brown szerint Putyin háborús bűnös.

A második világháború náci háborús bűnöseit perbe fogó nürnbergi bírósághoz hasonló törvényszék és jogi eljárás felállítását javasolja

140 brit egyetemi oktató, ügyvéd és politikus, köztük a két volt miniszterelnök is.

Az új bíróság célja az lenne, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt vonja felelősségre az ukrajnai háború miatt.

A hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék (ICC) már vizsgálja, hogy Putyin háborús bűnöket követett-e el az ukrajnai agresszió során. De több szakértő is úgy véli, hogy az ICC hatásköre korlátozott, hiszen szüksége van az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására. Márpedig abban a testületben Oroszország vétójoggal rendelkezik.

Brown a BBC-nek nyilatkozva fontosnak nevezte a bírósági eljárást,

különben más háborús agressziók is büntetlenül maradnak.

„A berlini fal leomlása után azt hittük, hogy a demokrácia és a jogállamiság győzedelmeskedni fog, de Putyin az erő alkalmazásához nyúlt” – mondta Brown.

A volt kormányfő jelezte, egyetért Joe Biden amerikai elnökkel abban, hogy Putyin háborús bűnös. Biden néhány nappal ezelőtt nevezte először az orosz elnököt háborús bűnösnek. Boris Johnson brit kormányfő jelezte, ő is ezen a véleményen van.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek