„Az oroszok csak a népüket védik”: A Békemenet szervezői is a háborús propagandát terjesztik

Március 15-én még a békéért álltak ki.

Március 15-i háborúellenes Békemenet szervezője, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) hírportálja, a 2022plusz.hu több cikkben is foglalkozik az orosz-ukrán háborúval — azonban azokban gyakran kritika nélkül közvetítik Putyin háborús narratíváját és relativizálják az orosz fél felelősségét.

Például a Békemenet előtt egy nappal, március 14-én posztolt véleménycikkben:

„Most Putyin tart görbe tükröt a nyugati világnak, s a helyzet az, hogy mindegy, mit gondolunk arról, jogosan teszi-e vagy sem. Nem segítünk vele az áldozatokon, és nem támasztjuk fel a halottakat. Elítélhetjük, persze. Bár ha mélyen a tükörbe nézünk, talán elsuttogjuk azt is, hogy erkölcsi alapunk elítélni csak akkor volna, ha valamennyi katonai agressziót elítéltünk volna, függetlenül az elkövető kilététől”

– írja a cikk.

Március 11-én a Moszkvatér portál Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov orosz nagykövettel készített interjúját szemlézték „A különleges művelet nem eufemizmus, Ukrajna indított háborút” címen.

A nagykövet ebben azt fejtegeti, hogy a jelenleg zajló konfliktus valójában nem más, mint

Oroszország „önvédelme”,

az oroszok „csak a népet védik, akik az elmúlt nyolc évben a kijevi rezsim zaklatásának és népirtásnak volt kitéve.”

Egy február végén publikált véleménycikkben a 2022plusz szerzője jelentette ki, hogy – a putyini narratívával összhangban – szerinte is népirtás történt Donbaszban. Putyin a háborút megelőző hosszú televíziós beszédében mondta azt, hogy véget kell vetni a kelet-Ukrajnában zajló népirtásnak.

A 2022plusz a háború kirobbanása után több mint egy héttel azt is megírta, hogy

„Putyinban egyre jobban bíznak az oroszok”.

A hírportál a Magyar Nemzet és a Mandiner cikkeit vette alapul, amelyekben megírták, hogy “hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába”, bár azt is megjegyzik, hogy “ezeknek a felméréseknek nem kell feltétlenül hinni, mert manipuláltak lehetnek”.

A magyar kormány és az orosz vezetés üzeneteinek közvetítése mellett a 2022plusz híportál több, a nyugati médiát kritizáló cikket is közölt – ezek közt pedig hamis hírről is beszámoltak.

„Így hazudik a CNN, csak a szokásos…”

című cikkükben azt írják, hogy CNN-es Twitter-fiókok kétszer is beszámoltak ugyanannak az amerikai férfinak a haláláról, de eltérő körülmények között: az egyik fiók szerint Afganisztánban, a másik szerint pedig Ukrajnában halt meg. A hír forrásaként többek közt Bayer Zsolt kormánypárti publicista blogját jelölték meg.

Azonban mind a CÖF hírportálja, mind Bayer Zsolt egy hamis hírnek dőlt be: az idézett Twitter-fiókok nem a CNN-hez tartoznak, a Twitter pedig fel is függesztette őket. A képen látható férfi egy videójáték-streamer, aki jelenleg is aktív az interneten.

(via Lakmusz)

Valódi Hírek