Bige László figyelmeztet: duplájára drágulhatnak egyes alapvető élelmiszerek, ha tovább tart az orosz-ukrán háború

Kilőhetnek az árak.

Az Egyenes Beszéd vendége volt szerda este Bige László, amelynek során arról beszélt,

a gabona ára drasztikusan emelkedhet,

amennyiben nem zárul le rövidesen az orosz-ukrán háború. Jelenleg a műtrágyapiacon már nagyon magasak az árak.

A Nitrogénművek Zrt. egy hete bejelentette, hogy leállítják az ammóniagyártást, amelyek a műtrágya alapanyagául szolgálnak. Bige elmondta, a gyártáshoz szükséges földgáz ára nagyon változékony; volt olyan, hogy egy nap alatt 100 és 250 euró között mozogtak az árak.

Arról beszélt, jelenleg ellenséges környezetben kell dolgozniuk. „Ha olyan terméket gyártunk, amit nem fogunk tudni eladni, azt nem gyártjuk” — jelentette ki. Elmondta, 60 ezer tonna műtrágyájuk volt készleten, amit elegendőnek gondoltak, de egy hét alatt szinte a teljes mennyiséget eladták, mindössze néhány ezer tonna maradt a hazai piac számára.

Különböző európai országokba 870-890 eurós áron szállítottak pétisó típusú műtrágyát az utóbbi időben, és ez rekordot jelent. Ez szerinte

drasztikus élelmiszerár-emelkedést von majd maga után.

Arról beszélt, nem szereztek be a magyar időben elegendő műtrágyát, miközben rövidesen kezdődik a kukorica és a napraforgó vetése, amelyekhez másfél millió hektár műtrágyára lenne szükség, de a termelőknek nincs meg ez a mennyiség.

Ha a gáz ára nem fog tartósan 100 euró alá menni – ez a mindenkori ár négyszerese – , beláthatatlan következmények lesznek” — mondta. Szerinte az uniós szankciók nem fogják ezt lehetővé tenni. Bige azt tanácsolja, a lehető legtöbb műtrágyát használják fel a termelők, és vegyék meg az összes importot is.

Arról beszélt,

ha tovább tart a háború, kétszeresére emelkedhet a gabona ára egy hónap múlva.

Bige László nem konkretizálta, mennyivel támogatta az ellenzék kampányát, Márki-Zay Péter azonban azt mondta, 20 millió forint körüli összeget adott ez idáig. A nagyvállalkozó kijelentette, az összes pénzt a magánszámlájáról utalta át.

Azt mondta, azért támogatja Márki-Zayt, mert ő tisztességes. Hozzátette, „tudjuk 16 éve, hogy milyen amikor tisztességtelenek vezetik„, és érdemes kipróbálni, milyen az, amikor megváltozik a szemlélet.

Elmondta, Mészáros Lőrinc minden évben vásárol tőlük műtrágyát, de nem ismeri őt személyesen. Kijelentette, nem csinál a kereskedésből politikai kérdést;mindenkit kiszolgál, aki kifizeti a műtrágya árát. Szerinte azért tőle veszi a műtrágyát Mészáros érdekeltsége, mert a Nitrogénművek állítja elő az országban a legjobb minőségű műtrágyát.

Bige László interjúját itt lehet megnézni:

Valódi Hírek