Bűnözőket, börtöntöltelékeket toboroznak zsoldosnak Putyinék az ukránok gyilkolásához

Tombol az embertelenség.

Az orosz kormány a közösségi média platformjain, valamint privát internetes csoportokban toboroz bűnözőket, adóssággal rendelkező polgárokat, valamint útlevéllel nem rendelkező személyeket az ukrajnai invázióra.

A háborúban való részvételért általában 2100 dollárt, azaz átszámítva 735.000 forintot kínálnak küldetésenként.

Az ukrán invázióra való toborzást cinikusan csak „ukrajnai piknik” néven illetik az orosz hatóságok. A BBC megszólaltatott egy jelenleg is szolgáló zsoldost, aki arról beszélt, a Telegram nevű oldalon toborozták a Wagner-csoport korábban szolgáló katonáit néhány héttel az invázió előtt, és utaltak az ukrán nemzeti eledelre, a szalo nevű szalonnára.

A Wagner-csoportot a Putyin köreihez tartozó,

Jevgenyij Prigozsin nevű oligarcha pénzeli, aki ellen 2018 óta FBI-körözés van érvényben.

A toborzási felhívást azoknak címezték, akiknek priuszuk vagy tartozásuk van, esetleg nincsen útlevelük, sőt, még olyanokat is hívtak, akik el vannak tiltva a zsoldostevékenységtől. „Azokat, akik az Oroszországhoz csatlakozott területekről, tehát Luhanszkból, Donyeckből vagy a Krímből érkeznek, tárt karokkal várjuk!” — írták.

A Wagner-csoport egy hivatalosan nem létező szervezet. A zsoldostevékenységet nemcsak a nemzetközi téren, de hivatalosan Oroszországban is tiltják. Mindennek ellenére a BBC értesülése szerint a 2014-es krími megszállás óta több mint tízezren vettek részt a Wagner-csoport berkein belül legalább egy bevetésen.

A brit közszolgálati médiumnak nyilatkozó zsoldos elmondta, a jelentkezőket csoportokra osztják. A jelentkezőket az orosz katonai felderítés, azaz a GRU tagjai képezik ki a harcokra. A nyilatkozó elmondta, az utóbbi időben a jelentkezési feltételek sokat enyhültek, sőt, annyira, hogy

manapság már bárkit felvesznek,

mert az orosz hadvezetés elégedetlen a tizenéves, hadköteles korú katonák teljesítménnyel.

Az informátor elmondta, hogy a mostani zsoldosok már nem a Wagner Group berkeiben szolgálnak, hanem Sólymoknak nevezik őket. Az újoncokat egy dél-oroszországi, Molkino nevű nevű helyiség katonai bázisának szomszédságában képzik ki.

A toborzás nem csupán titkos csatornákon, de a Facebookról koppintott, Vkontakte nevű, orosz közösségi oldal is folyik. A felhívásban az összes volt szovjet terület polgára érintett, kivéve a grúzok. Célként egy „közeli terület” szerepel, amely könnyen kikövetkeztethető, hogy Ukrajna.

A BBC-nek nyilatkozó zsoldos elmondta, hogy első küldetésükért 2100 dollárt fejenként. Katonai megfigyelők szerint

a megkötések nélküli toborzás az orosz vezetés elkeseredettségét és elégedetlenségét jelzi.

A zsoldosok alkalmazásával Putyin el akarja kerülni az orosz civil áldozatok számának növekedését, bár a vezetés tagadja, hogy zsoldosok is részt vesznek a harcokban.

(Index nyomán)

Valódi Hírek