Megszólalt Angela Merkel: Azonnal meg kell állítani az agresszív és súlyosan törvénysértő Putyint!

Mielőbb véget kell vetni a putyini agressziónak a volt kancellár szerint.

Putyin orosz elnök szélsebesen tolja vissza Oroszországot a 19. századba a rég elmúlt nagyság igézetében, miközben feléli nemzete kilátásait — mondta Joschka Fischer volt német külügyminiszter. Erről azt követően nyilatkozott, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát és elfoglalta Csernobilt, majd Kijev városát is rakétatámadásokkal ébresztette péntek hajnalban.

A drámai események következtében tömegek kényszerültek rá, hogy elhagyják otthonukat, és útnak induljanak Magyarország irányába autóval vagy vonattal. Az utakat ellepték a végeláthatatlan várakozó autók sorai, a vasútállomásokon pedig igyekeznek feljutni a szerelvényekre.

Angela Merkel volt német kancellár pénteken így fogalmazott:

„Meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját,

amely semmivel sem igazolható és éles választóvonal Európa történelmében”.

Merkel kiemelte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő támadást. „Gondolataim és szolidaritásom az ukrán néppel és a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal vannak ezekben a szörnyű órákban és napokban” — idézte Angela Merkel szavait az MTI.

A volt kancellár hangsúlyozta továbbá, hogy teljes mértékben támogatja az utódja, Olaf Scholz kormányának az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport többi tagjával, a NATO-val és az ENSZ-szel együtt tett erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy

a lehető leggyorsabban véget vessenek „Oroszország és Putyin elnök agressziójának”.

A támadás Ukrajna egésze, egy független ország területi épsége és szuverenitása ellen irányul, és ez nem csupán a nemzetközi jog „égbekiáltó megsértése”, hanem „mély törés a hidegháború utáni európai történelemben” — írta német hírportálokon idézett közleményében Angela Merkel, aki először szólalt meg nyilvánosan tavaly decemberi visszavonulása óta.

(via atv.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek