Dobrev Klára: Orbán is tehet arról, hogy Európa így benézte Putyint (+videó)

A magyar miniszterelnöknek is köszönhető a mostani helyzet.

Legkésőbb a jövő héten választ adhat az Európai Parlament az orosz agresszióra — mondta Dobrev Klára csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A DK EP-képviselője szerint rövid távon is hatásosak lehetnek az Oroszország ellen tervezett szankciók, visszafoghatják Vlagyimir Putyint attól agressziótól.

A kormányfők döntése hatályos lesz, de a szankciók egy része az Európai Tanács jogköre alá esik. Dobrev úgy véli, a Tanács is érzi azt a történelmi felelősséget, hogy az európai demokráciát is védik ezekkel a lépésekkel.

A politikus szerint egész Európa biztonságát fenyegeti, hogy Putyin fékevesztett diktátorként viselkedik, és ennyire kiszámíthatatlan. Szerinte hiba, ha Európa nem mutat erőt.

Hangsúlyozta, hogy Putyin a támadással Európának és az Egyesült Államoknak, illetve az euroatlanti integrációnak is üzent. Az orosz elnök azt akarja megakadályozni, hogy Ukrajna közelebb kerüljön az Európai Unióhoz.

Dobrev rámutatott, hogy az Unió elkésett a válasszal, sokkal hamarabb kellett volna szankciókkal reagálni Putyin erőszakos lépéseire.

„Ha most nem parancsolunk megálljt, akkor nem tudom, mi lesz utána”

— fogalmazott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország semmire nem megy a katonai erejével, ha nincs mögötte erős gazdasági hátország. Éppen ezért szankciókra van szükség, Dobrev fel is sorolt néhány példát: ilyen az orosz oligarchák és bankok vagyonának zárolása, Oroszország kizárása a nemzetközi pénzügyi rendszerből.

Szerinte Putyin keménykedése jelzi, hogy egy ponton túl nem szabad hagyni, hogy elfajuljanak a dolgok. Dobrev Klára kiemelte: ezt benézte Európa, mégpedig

Orbán Viktor hathatós segítségével.

Szerinte az, hogy Európa ennyire gyenge maradt az orosz agresszióval szemben, az annak is köszönhető, hogy Orbán számtalanszor szembement a közös európai állásponttal.

„Nem áll Magyarország érdekében az a politika, amelyik kiszolgáltatja az országot az orosz érdekeknek”

— jelentette ki, példaként említve az energiafüggőséget, a paksi bővítést és „a fideszes elit orosz üzleteit.”

Dobrev Klára hangsúlyozta: Magyarország azért vétózta meg többször is Ukrajna közeledését a NATO-hoz, mert ez volt Putyin érdeke.

Úgy gondolja, ha Ukrajna védettebb lenne, akkor Putyin nem tudta volna megtámadni.

A videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek